07:46 / 14.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Japan proširuje izvanredno stanje na još tri prefekture

Japan

Japan

Foto: REUTERS / Kim Kyung-Hoon

Japan će proglasiti izvanredno stanje u još tri prefekture koje je teško pogodila pandemija COVID-19, rekao je u petak ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura, izrazivši sve veću zabrinutost zbog širenja virusa.

Hokkaido, Okayama i Hiroshima pridružit će se u nedjelju Tokiju, Osaki i još četiri prefekture u izvanrednom stanju do 31. svibnja, rekao je Nishimura, koji je također zadužen za protumjere protiv koronavirusa.

- Na sastanku su iznesena različita stajališta sa stručnjacima, rekao je Nishimura novinarima nakon sastanka. Na temelju tih stavova povukli smo svoj izvorni prijedlog, iznijeli novi i dobili odobrenje za njega.

Povećavanje najave izvanrednog stanja dolazi kada se Japan uhvati u koštac s navalom zaraznijeg soja COVID-19 samo 10 tjedana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Posljednjim mjerama 19 od 47 japanskih prefektura koje pokrivaju oko 70 posto stanovništva palo bi pod ograničenja koja uključuju zatvaranje lokala do 20 sati. i zabrane toćenja alkohola u barovima i restoranima.

Stručnjaci kažu kako se medicinski resursi guraju na rub izdržljivosti, dok je Japan najsporiji među naprednim zemljama sa samo 3 posto cijepljenog stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!