Japan prvi put kaže da je sporne otoke Rusija nezakonito okupirala

22.04.2022.

11:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

Japan kaže da je sporne otoke Rusija 'nezakonito okupirala'

Japan kaže da je sporne otoke Rusija 'nezakonito okupirala'

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Japan je prvi put u gotovo dva desetljeća u petak rekao da je Rusija "nezakonito okupirala" četiri sporna otoka nakon što su se veze između dviju zemalja pogoršale zbog Ukrajine.


Dvije su zemlje nakon Drugog svjetskog rata godinama pokušavale postići sporazum, ali otoci koje drži Moskva i na koje polaže pravo Tokio i dalje su ključna zapreka.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova zadnji je put upotrijebilo taj izraz u svom godišnjem izvješću o politici 2003. za opis otoka koje Moskva naziva Kurilima, a Tokio Sjevernim teritorijem.

Ovogodišnje izvješće Diplomatske plave knjige dolazi u trenutku kada Japan i njegovi partneri iz G7 uvode oštre sankcije Rusiji, a uoči ključne revizije japanske strategije nacionalne sigurnosti kasnije ove godine.

- Najveća briga između Japana i Rusije je Sjeverni teritorij, navodi se u izvješću u kojem se otoke naziva "japanskim teritorijem... koji je trenutno pod nezakonitom okupacijom Rusije".

Sličan jezik korišten je i prijašnjih godina, ali bez izraza "nezakonito okupirani".

Ministarstvo je također priopćilo da će ukrajinska kriza zaustaviti japanske pregovore o sporazumu s Rusijom.

Moskva je prošli mjesec priopćila da će odustati od pregovora navodeći "nemogućnost" nastavka razgovora "sa zemljom koja je zauzela otvoreno neprijateljski stav i nastoji nanijeti štetu interesima naše zemlje".

Izvješće objavljeno u petak bilo je oprezno u vezi s Kinom, iako je Japan ranije izrazio zabrinutost zbog sve većih pomorskih aktivnosti Pekinga u regiji.

- Važno je izgraditi konstruktivan i stabilan odnos između Japana i Kine, navodi se te ponavlja zabrinutost zbog "pokušaja Pekinga da silom promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!