12:50 / 06.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Japan se prisjeća bombardiranja Hiroshime prije 73 godine

-

-

Foto: - / -

Napori radi uništavanja nuklearnog oružja moraju se nastaviti.
Zvono je u 8.15 odjeknulo u ponedjeljak Hiroshimom, 73 godine nakon prvog napada atomskom bombom u povijesti, na početku komemorativne svečanosti na kojoj je gradonačelnik oštro upozorio na porast nacionalizma u svijetu.

Tragedija u Hiroshimi kroz virtualnu stvarnost

Oko 50.000 ljudi, uključujući preživjele, premijera Shinza Abea i predstavnike više od 80 država, okupilo se na komemoraciji žrtvama prve upotrebe nuklearnog naoružanja protiv ljudi.

Nebo je bilo vedro 6. kolovoza 1945. kad je u 8.15 američki bombarder B-29 "Enola Gay" bacio na grad atomsku bombu "Little Boy" koja je istog dana i sljedećih tjedana usmrtila 140.000 ljudi.

"Ako čovječanstvo zaboravi povijest ili se prestane suočavati s njom, mogli bismo napraviti veliku pogrešku. Zato moramo nastaviti govoriti o Hiroshimi", rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

"Napori radi uništavanja nuklearnog oružja moraju se nastaviti", naglasio je.

"Neke zemlje otvoreno su nacionalističke i osuvremenjuju svoj nuklearni arsenal, oživljavajući napetosti smirene potkraj hladnog rata", kazao je Matsui.
Premijer Shinzo Abe upotrijebio je manje oštar ton u govoru u kojem su se ponovno pojavile japanske kontradikcije na temu nuklearnog oružja.

Prošle godine Japan je odlučio ne potpisati Međunarodni ugovor o zabrani atomskog oružja, pridružujući se nuklearnim silama koje ga nisu potpisale pozivajući se na sjevernokorejsku prijetnju.

"Posljednjih godina postalo je očito da postoje razlike među zemljama u vezi s načinom na koji pristupaju smanjenju nuklearnog oružja", izjavio je Abe ne pozivajući se izravno na taj tekst.

"Naša zemlja želi strpljivo raditi na tome da postane most između dviju strana i predvodi napore međunarodne zajednice prema denuklearizaciji", dodao je on.
Tri dana nakon Hiroshime druga atomska bomba "Fat Man" bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. kolovoza, otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.

Barack Obama došao je u Hiroshimu u svibnju 2016., što je bio prvi posjet tom mjestu nekog aktualnog američkog predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!