Japan se prisjeća nuklearnog bombardiranja Hirošime

06.08.2022.

06:51

Autor: HRT/D.M.

Molitva u Memorijalnom parku u Hiroshimi

Molitva u Memorijalnom parku u Hiroshimi

Foto: Kyodo / Reuters

Japan se sjeća atomskog napada na Hirošimu 6. kolovoza 1945. Obilježavanju 77. godišnjice nuklearnog bombardiranja prisustvuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Dužnosnici su upozorili na novu utrku u naoružanju nakon ruske invazije na Ukrajinu


U Hirošimi su u subotu zvonila zvona dok je grad obilježavao 77. godišnjicu prvog atomskog bombardiranja u povijesti, a dužnosnici, uključujući glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, upozorili su na novu utrku u naoružanju nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovo je tek drugi put da je glavni tajnik UN-a sudjelovao u godišnjoj ceremoniji u Hirošimi.

- Nuklearno oružje je besmislica. Ne jamči sigurnost - samo smrt i uništenje. Tri četvrt stoljeća kasnije, moramo se zapitati što smo naučili iz oblaka gljive koji se nadvio iznad ovog grada 1945., rakao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Izbjegao je izravno spominjanje Rusije, koja svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, čiji grad ove godine nije pozvao ruskog veleposlanika na ceremoniju, bio je oštriji i kritičniji prema vojnim akcijama Moskve u Ukrajini.

- U invaziji na Ukrajinu, ruski vođa, izabran da zaštiti živote i imovinu svog naroda, koristi ih kao instrumente rata, kradući živote i sredstva za život civila u drugoj zemlji. Širom svijeta, ideja da mir ovisi o nuklearnom odvraćanju dobiva na zamahu. Ove pogreške su izdale želju čovječanstva, rođenu iz naših ratnih iskustava, da se postigne miran svijet bez nuklearnog oružja. Prihvatiti status quo i napustiti ideal mira koji se održava bez vojne sile predstavlja prijetnju samom opstanku ljudske rase, rekao je.

Oglasilo se Zvono mira, a gomila okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kishidu koji je iz Hirošime, odala je počast minutom šutnje točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala.

Nebo je bilo vedro 6. kolovoza 1945. kad je u 8.15 američki bombarder B-29 Enola Gay bacio na grad atomsku bombu Little Boy koja je istog dana i sljedećih tjedana usmrtila 140.000 ljudi.

Tri dana nakon Hirošime druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki i ubila 74.000. Japan je kapitulirao 15. kolovoza, otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!