Japan uskoro ispušta u ocean pročišćenu radioaktivnu vodu iz NE Fukushima

18.08.2023.

19:33

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Prosvjedi u Fukushimi

Prosvjedi u Fukushimi

Foto: Issei Kato / Reuters

Japan potkraj mjeseca planira ispustiti u ocean više od milijun tona pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima uništene u tsunamiju. No tomu se protive mnogi. Tvrde da nema dovoljno znanstvenih dokaza koji potvrđuju da voda nije štetna za ljude te životinjski i biljni svijet. Iako je uklonjena većina štetnih tvari, radioaktivni tricij ne može se ukloniti, upozoravaju.


 O spornoj odluci Japana razgovorat će se i na trileteralnom sastanaku u Camp Davidu koji počinje večeras.

- Ovo doista nije problem samo za Japan. Ocean je povezan, tako da mi je zaista žao svijeta, istaknuo je prosvjednik Akiko Oohashi.

- Nuklearna katastrofa dogodila se u Japanu i stoga bi trebao poslati čvrstu poruku svijetu. Vlada tvrdi da je ispuštanje vode sigurno, no za to nije pokazala nikakve znanstvene dokaze. U budućnosti će i djeca nositi teret, i što je najstrašnije, zbog toga će imati zdravstvene probleme, smatra prosvjednica Fumitaka Tsuzumi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!