Japan uvodi izvanredno stanje u olimpijskom gradu Tokiju

12:01 / 08.07.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Nove glavobolje organizatorima Olimpijskih igara

Nove glavobolje organizatorima Olimpijskih igara

Foto: Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Vlada japanskog premijera Yoshihide Suga odlučila je u Tokiju uvesti izvanredno stanje zbog koronavirusa, samo dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara. Privremeno izvanredno stanje bit će na snazi od ponedjeljka do 22. srpnja.

Razlog uvođenja četvrtoga izvanrednog stanja u Tokiju je još jedan znatan porast broja zaraženih. Izvanredno stanje međutim nije zatvaranje sa strogim policijskim satom kao u drugim zemljama.


Premda su građani pozvani da ostanu kod kuće, restorani su otvoreni, no ne smiju posluživati alkohol, nuditi karaoke i navečer se moraju zatvoriti ranije nego inače.


Japan nije pretrpio eksploziju pandemije covida-19 kakva je viđena u drugim zemljama, no ima više od 810.000 zaraženih i 14.900 umrlih, navodi Reuters. Sporo procjepljivanje znači da je samo četvrtina stanovništva primila barem jednu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19.


Odluka o uvođenju novog izvanrednog stanja u Tokiju događa se u četvrtak kada je u prijestolnici objavljena brojka o 896 novozaraženih, što je gotovo kao sredinom svibnja.


Organizatori su predložili nekoliko scenarija za Olimpijske igre sponzorima kasno u srijedu navečer, rekao je izvor blizak pregovorima. Sponzorima je tako rečeno da u slučaju da neće biti dopuštena publika na stadionima, svi će sve događaji održavati bez navijača, što znači da se karte namijenjene sponzorima neće moći koristiti i bit će to novi udarac za proračun Olimpijskih igara koji je već izgubio na prodaji ulaznica navijačima.


Predviđeno je da se Olimpijske igre održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!