13:23 / 28.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Japan želi osigurati pola milijarde doza cjepiva

Foto: via REUTERS

Foto: via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Japanski premijer Shinzo Abe najavio je kako će Japan osigurati cjepivo za COVID-19 za sve građane do prve polovice 2021. godine.
Na dan kada je najavio ostavku zbog zdravstvenih problema, japanski premijer Shinzo Abe najavio je kako će Japan osigurati cjepivo za COVID-19 za sve građane do prve polovice 2021. godine.

-
Epidemija koronavirusa iz minute u minutu   

Japan ima oko 125 milijuna stanovnika, no država će osigurati 521 milijun doza pet različitih cjepiva.

Kao i druge bogate zemlje, Japan potpisuje više ugovora jer bi neka cjepiva mogla propasti u kliničkim ispitivanjima ili zahtijevaju više od jedne doze.

- Morate se ravnomjerno kladiti da vam se ne dogodi da ne dobijete ništa, kazao je direktor Japanskog nacionalnog instituta za javno zdravstvo Tomoya Saito.

Dio analitičara smatra kako žurba Japana da osigura zalihe u velikoj mjeri vođena političkom željom da se pokaže svijetu kako su potpuno posvećeni olimpijskim igrama koje bi se idućeg ljeta trebale održati u Tokiju.

Dužnosnici ministarstva zdravlja i kabineta Ureda nisu odgovorili na upite je li ovaj potez da se osigura cjepivo povezan s Olimpijskim igrama.

Glavni tajnik kabineta Yoshihide Suga ranije je rekao da Japan surađuje s organizatorima OI na tome kako nastaviti s Igrama, vežući svoj trud s potrebom da se osigura cjepivo.

Abe se obvezao da će povećati kapacitet ispitivanja na 200.000 dnevno, zajedno s osiguravanjem zaliha cjepiva. Također, je rekao da će zabrana putovanja u Japanu, jedna od najstrožih na svijetu, biti smanjena 1. rujna.

Od tog datuma stranci koji imaju vizu mogu napustiti i ponovno ući u zemlju, uz prethodno odobrenje. Oni također, moraju pokazati negativan rezultat koronavirusnog testa u roku od 72 sata nakon povratka u Japan.

Na OI u Tokiju nastupit će oko 11.000 sportaša, a očekuje se i oko 600.000 posjetitelja.

Održavanje Olimpijskih igara zahtijeva "masovne količine djelotvornog cjepiva", rekao je Kenji Shibuya, direktor Instituta za zdravlje stanovništva na King's Collegeu u Londonu.

Održavanje Olimpijskih igara u pandemiji bit će veliki logistički izazov, jer će sportaši morati trenirati i putovati na događaje, a tisuće navijača planira doputovati u Japan.

- Dat ćemo sve od sebe da spriječimo koronavirusne infekcije ovdje u Japanu i također da pozdravimo sportaše iz cijelog svijeta, rekao je guverner Tokija Yuriko Koike za Reuters.

Shinzo Abe, najdugovječniji premijer u japanskoj povijesti, ranije danas objavio je svoj odlazak s te funkcije zbog zdravstvenih problema, završivši time svoj mandat na čelu treće najveće svjetske ekonomije u kojem je pokušavao vratiti gospodarski rast i ojačati vojsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!