08:39 / 05.10.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Japanski premijer: Biden izrazio američku predanost obrani otočja Senkaku

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fukio Kishida

Bivši japanski ministar vanjskih poslova Fukio Kishida

Foto: Pool / REUTERS

Novi japanski premijer Fumio Kishida izjavio je u utorak da je od predsjednika SAD-a Joea Bidena primio "snažnu" poruku o predanosti Sjedinjenih Država obrani spornih otočića u Istočnom kineskom moru u Japanu poznatih kao Senkaku.

U telefonskim razgovorima u utorak ujutro koji su trajali otprilike 20 minuta, saveznici su također potvrdili svoju suradnju u postizanju slobodnog i otvorenog Indopacifika, rekao je Kishida novinarima u premijerovoj rezidenciji.

Japan je postao sve zabrinutiji zbog kineskih aktivnosti u Istočnokineskom moru, uključujući upade u vode oko spornih otoka, u Kini poznatih kao Diaoyu, javlja Reuters.

Nenaseljeni otoci koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Dijaou, predmet su sporenja između dvije zemlje. Nalaze se sjeveroistočno od Tajvana, istočno od Kine, zapadno od otoka Okinava i sjeverno od jugozapadnog kraja otoka Ryukyu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!