Japanski premijer možda na summitu NATO-a o ukrajinskoj krizi

04.06.2022.

12:41

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Japanski premijer Fumio Kishida

Japanski premijer Fumio Kishida

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock

Japanski premijer Fumio Kishida sklon je sudjelovanju na summitu čelnika NATO-a potkraj lipnja kako bi potaknuo koordinaciju sa Zapadom u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu, objavila je novinska agencija Kyodo News citirajući neimenovane vladine izvore.

Taj bi potez obilježio neobično agresivni stav za japanskog čelnika, premda je Kishida više puta osudio Rusiju zbog, kako je rekao, "ratnog zločina" protiv Ukrajine.

Svoju akciju Moskva naziva posebnom vojnom operacijom.

U prošlosti su japanski čelnici zadržavali oprezan stav u odnosima s Rusijom dok su dvije države raspravljale zbog teritorijalnih sporova koji traju desetljećima. Vladin glasnogovornik rekao je da dužnosnici neće moći komentirati izvješće agencije Kyodo prije ponedjeljka.

Summit NATO-a održava se 29. i 30. lipnja u Madridu, što će se vjerojatno vremenski poklopiti s kampanjom uoči izbora u Japanu 10. srpnja. Konačnu odluku Kishida će donijeti poslije uzimajući u obzir političku situaciju prije izbora za Gornji dom, rekli su vladini izvori, a prenio Kyodo.

NATO je na summit pozvao Japan, zajedno s Australijom, Novim Zelandom i Južnom Korejom, kao partnere u azijsko-pacifičkoj regiji. Kishidin dolazak na skup bio bi snažna poruka međunarodne solidarnosti u vezi s ukrajinskom krizom, rekli su izvori, a prenio je Kyodo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!