16:51 / 10.02.2021.

Autor: Hina/HRT

JAR kani preprodati AstraZenecino cjepivo

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Južnoafrička Republika objavila je da je spremna preprodati ili zamijeniti milijun doza AstraZenecina cjepiva od kojeg je odustala pošto se, nakon sumnji da nije djelotvorno za tamošnji soj koronavirusa, odlučila za Johnson&Johnsonovo.

U nedjelju su vlasti prekinule program cijepljenja AstraZenecinim/Oxfordskim cjepivom koje je ovih dana trebalo početi, pošto je objavljena studija u kojoj se navodi da je ono "ograničeno" djelotvorno protiv novog, južnoafričkog soja virusa nazvanog 501Y.V2.

Prvi rezultati te studije južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu pokazuju da je AstraZenecino/Oxfordsko cjepivo tek 22 posto djelotvorno protiv umjerenog oblika zaraze južnoafričkim sojem. Zasad nema rezultata o njegovoj djelotvornosti kod težih oblika zaraze.

Južnoafrički ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je da će vlada "s obzirom na rezultate istraživanja o djelotvornosti cjepiva, nastaviti prvu fazu cijepljenja koristeći se Johnson&Johnsonovim, a ne AstraZenecinim cjepivom."

- Djelotvornost Johnson&Johnsonova cjepiva protiv soja 501Y.V2 je dokazana, istaknuo je, ne rekavši kada će kampanja cijepljenja početi.

Vlada Južnoafričke Republike, afričke zemlje najteže stradale u pandemiji koronavirusa, postavila si je zadatak da do kraja godine cijepi 40 milijuna ljudi, ili 67 posto stanovništva. U tu svrhu je 1. veljače preuzela milijun doza AstraZenecina cjepiva kojemu u načelu valjanost istječe krajem travnja, a naručila je još 500.000 doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!