11:10 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

JAR razmatra prodaju svog AstraZenecinog cjepiva

Cjepivo AstraZenece

Cjepivo AstraZenece

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Južnoafrički ministar zdravstva u srijedu je rekao da njegova vlada razmatra prodaju ili zamjenu cjepiva AstraZenece, no da će čekati savjet znanstvenika koji rade na planu cijepljenja alternativnim, američkim cjepivom.

Južnoafrička Republika (JAR) zaustavila je davanje cjepiva AstraZenece i sveučilišta Oxford nakon što je manje kliničko istraživanje pokazalo da ono ne štiti dovoljno od takozvanog južnoafričkog soja koronavirusa, poznatom znanstvenicima kao 501Y.V2, koji je dominantan u toj državi.


Cjepivo je testirano uglavnom na mlađoj populaciji u toj zemlji i pokazalo se da nije učinkovito u zaustavljanju blažih oblika bolesti, koji su i najčešći kod mlade i zdrave populacije.


Milijun doza AstraZenecinog cjepiva koje je proizveo indijski Serum Institute stiglo je prošli tjedan na jug Afrike, a još 500 tisuća doza trebalo bi stići u narednim tjednima. JAR AstraZenecina cjepiva očekuje i u sklopu svjetske inicijative COVAX.

 

Ministar zdravstva Zweli Mkhize na konferenciji za medije najavio je da će vlasti probno započeti cijepiti zdravstvene radnike cjepivom Johnson & Johnsona. Pokazalo se da je to cjepivo 57 posto djelotvorno protiv umjerenih do teških oblika zaraze južnoafričkim sojem, prenosi Reuters.

  

Zašto ne prodati AstraZenecino cjepivo drugim državama, to je opcija, razmotrit ćemo to. Prvo će nam naši znanstvenici reći što učiniti s njim, možemo li ga iskoristiti unutar roka trajanja, kazao je ministar.


Ako ne, možemo ga zamijeniti s nekim drugim, a to smo već raspravili s COVAX-om i AVATT-om, dodao je Mkhize, referirajući se na radnu skupinu Afričke unije za cjepiva.


Znanstvenici će vladi dati procjenu oko toga što učiniti s AstraZenecinim cjepivom unutar iduća dva tjedna, rekao je ministar, pa dodao da je vlada za zdravstvene radnike osigurala i Pfizerova cjepiva.

Afrička država pregovara i s Modernom, kineskim Sinopharmom i s Rusijom oko cjepiva Sputnjik V. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!