19:29 / 23.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Percan s granice Poljske i Ukrajine: Tisuće izbjeglica stiže svaki dan

Marko Percan s graničnog prijelaza Medyka

Marko Percan s graničnog prijelaza Medyka

Foto: HTV / HRT

Od početka ruske agresije više od 3,6 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju. Oko 2,1 milijun ih je u Poljskoj, više od 555 tisuća u Rumunjskoj, u Moldaviji ih je trenutačno oko 370 tisuća, Mađarskoj 325 tisuća, a njihov broj raste i u Slovačkoj gdje ih je sada 250 tisuća.

HRT-ova ekipa je u Medyki, na granici Poljske i Ukrajine. 

- Stanje mi izgleda kao set filma "Mad Max", sve izgleda kao veliki sajam, posvuda su volonteri Jehovinih svjedok, šire se mirisi indijske kuhinje, a vjerovali ili ne, malo dalje na jednom rasklimanom klaviru svira jedan Talijan. Stanje na graničnom prijelazu Medyka je takvo da ovdje ima tisuće šatora, štandova i volontera, a dolazi i tisuće izbjeglica svaki dan. Na štandovima ih čekaju SIM kartice, mobiteli, hrana, odjeća, obuća, hrana za djecu, hrana za kućne ljubimce te lijekovi. Većina izbjeglica odlazi do obližnjeg grada Pšemiša, koji je udaljen oko 10 kilometara. Kroz taj grad od 60 tisuća stanovnika, od početka izbjegličke krize prošlo je pola milijuna ljudi. Bez obzira na jezičnu barijeru ja sam danas uspio porazgovarati s dvije Ukrajinke - rekle su da one bježe, da su povele djecu, a da su muževe i očeve morale ostaviti. Odredište im je zapadna Europa, poručio je Marko Percan u javljanju s Medyke.

- Možda će ovaj rat jednom stati, možda će svjetski moćnici obući svoja skupa odijela, staviti svoje kravate, sjesti za stol i dogovoriti se. Ali najveću cijenu svemu ovome platili su obični ljudi, izbjeglice, kojima je rat uzeo sve, dodaje. 

Evo i izjava izbjeglica iz Ukrajine: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!