13:16 / 11.09.2020.

Autor: Beanimir Farkaš/Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Je li Vučić znao što potpisuje u Bijeloj kući - komentar Branimira Farkaša

-

-

Foto: - / -

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Branimir Farkaš, vanjskopolitički komentator analizirao je nedavno potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući u Washingtonu između srbijanskog predsjedniku Aleksandru Vučiću i kosovskog premijera Avdullaha Hotija.
U Washingtonu je prije tjedan dana potpisan sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa između Srbije i Kosova. Sporazum su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti. Potpisivanju u Bijeloj kući svjedočio je i američki predsjednik Donald Trump. No, više od samog sporazuma komentiralo se potpisivanje. Društvene mreže su "gorile" zbog fotografija potpisivanja i Aleksandra Vučića.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" vanjskopolitički komentator  Branimir Farkaš analizirao je nedavno potpisivanje sporazuma u Bijeloj kući.

Vučić i Hoti potpisali gospodarski sporazum, evo što je dogovoreno

Mediji su pratili posjetu srbijanskog predsjednik Aleksandra Vučića SAD-u, a "gorile" su društvene mreže zbog nekih fotografija iz Bijele kuće, ne samo među običnim korisnicima, nego i među nekim komentatorima, uglednim političarima, čak su došli i komentari iz Kremlja.

Fotografija potpisivanja sporazuma Vučića i Hotija

Na fotografiji gdje Donald Trump  sjedi za stilskim stolu u ovalnom u redu u Bijeloj kući u Washingtonu, a pored njega Aleksandar Vučić  i Avdullah Hoti sjede za stolićima koji izgledaju kao da su iz doneseni iz hodnika. Vidi se da potpisu sporazum, nekakvu vrstu ugovora o ekonomskoj normalizaciji.

Trumpu je trebala velika međunarodna pobjeda i koliko god bi htio, nema utjecaja na međunarodnom planu kao što su imali njegovi prethodnici. Njegova politika dovela je do urušavanja ugleda NATO saveza, do narušavanja ugleda Vijeća sigurnosti UN-a. Bile su to poluge preko kojih je  SAD uspostavljala svoju globalno dominaciju. 

Donald Trump  je u predsjedničkoj kampanji, izbori su u studenom, potrebna mu je jedna velika međunarodna pobjede da pokaže nešto što prije njega nitko drugi nije uspio postići i sada je iskoristio Vučića i Hotija, postigao je sporazum između Srbije i Kosova. Znamo da Srbija nikako ne može i neće priznati Kosovo. Ali, sjeli su zajedno pored Trumpa i potpisali sporazum.

Sporazum svakako puno više znači za Hotija koji se bori za međunarodno priznanje Kosova. Nije  baš potpuno jasno što je Vučić dobio potpisivanjem sporazuma. Narušio je svoj međunarodni položaj, a i mnogi su mu se rugali zbog ove fotografije.


FOTO: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Uspoređujući ovu fotografiju s fotografijom potpisivanja Daytonskog sporazuma  iz 1995. gdje su za istim stolom sjedili predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik predsjedništva BiH Alija Izetbegović i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, a američki predsjednik Bill Clinton, francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Helmut Kohl i britanski premijer John Major, najugledniji državnici toga doba, stoje iznad njih i plješću dok 3 predsjednika sjede a istim stolom kao glavni likovi toga sporazuma. Za razliku od toga, imamo fotografiju iz ovalnog ureda Bijeloj kući gdje je Vučić zapravo u nekakvoj margini, dok Trump postiže cilj svoje medijske predsjedničke kampanje.Fotografija Aleksandar Vučić sam sjedi ispred Donalda Trumpa

Još je znakovitija fotografija gdje Aleksandar Vučić sjedi ispred Donalda Trumpa kao na policijskom ispitivanju što je vrlo netipično. Kada nekog prima u ovalnom uredu u bijeloj kući Donald Trump  i gost sjede jedan do drugoga, rukuju se preko zastava, puno puta smo to već vidjeli.

Ovo fotografije izazvale je podsmijehe, čak i kod glasnogovornice Kremlja koja je usporedila Aleksandra Vučića predsjednika Srbije sa Sharon Stone u filmu "Sirove strasti" gdje sjedi na ispitivanju u policiji. Usporedivši fotografije to je doživjela kao Vučićevo ponižavanje pred američkim predsjednikom Trumpom.

Snimka Vučićevog potpisivanja sporazuma

Carl Bildt objavio je video twit gdje se vidi potpisivanje sporazuma, gdje Donald Trump govori da će se srpsko veleposlanstvu u Izraelu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem.

Čini se da Aleksandar Vučić nije bio baš toga svjestan, gledao je  u papire, sa strane, kao da  je iznenađen, kao da to nije ono što je želio. Carl Bildt , kao i mnogi drugi, narugao se time da Vučić nije znao što potpisuje. Sadržaj potpisanog sporazuma za njega je vrlo problematičan. Nije samo pitanje ruganja njegovog nastupa u Bijelo kući, način na koji je tretiran, nego sadržaj sporazuma.

Zašto je problematičan sadržaj potpisanog sporazuma?

Vučić je potpisao preseljenje srpskog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jerusalem, a to je izravno kršenje međunarodnog sporazuma.  Jerusalem je bio glavni grad Palestine prije nego što su Izraelci okupirali i stvori državu Izrael uz potporu međunarodne zajednice. I Palestina i Izrael svojataju Jeruzalem kao svoj glavni grad. Prema sporazumu on je bio neutralan u smislu - niti jedna strana nije mogla prebaciti sjedište u Jerusalem.

Postoji istočni Jerusalem koji je palestinski, postoji veći dio Jerusalema koji je pod izraelskim nadzorom, glavni grad Izraela bio je Tel Aviv, to je po svim  međunarodnim sporazuma, i ovo je izravno kršenje tog sporazuma.

Veleposlanstva u Jerusalemu

Znamo da je u SAD-u veliki utjecaj židovsko izraelskog lobija i da oni odlučuju o tome tko će biti Američki predsjednik. Teško je postati predsjednik SAD-a ako nemate potporu i toga lobija. S te strane Donaldu Trumpu to je bilo važno, međunarodni odnosi i konvencije previše ga nisu  zanimale. Odmah po pozivu Benjamina Netanyahua, nakon što je proglasio Jerusalem glavnim gradom Izraela, Trump je veleposlanstvo SAD-a preselio u Jerusalem.

Osim Amerike, jedino je  još napravila Gvatemala, a sada i Srbija i Kosovo. To je protivljenje međunarodnog sporazuma, Europska unija to nikako ne priznaje.

Srbija je u postupku priključivanja EU i nikako ne bi smjela imati vanjsku politiku koja je izvan okvira postojeće politike koja je u Bruxellesu. Apsolutno je neprihvatljivo za put Srbije prema EU.

Za Kosovo koje će svoje veleposlanstvo preseliti u Jerusalem to nije problem jer  se ionako bore za međunarodno priznanje i to će napraviti kada Izrael prizna Kosovo. Praktički je Vučić stavio svoj potpis na papir koji omogućuje da  Izrael prizna Kosovo, što je Srbiji potpuno neprihvatljivo.

Srbija se mora odlučiti, ne može sjediti na 3 stolca

Isto tako politički je neprihvatljivo da bilo kakvo rješenje kosovskog pitanja ide izvan Vijeća sigurnosti, a to je neprihvatljivo  i za dosadašnje saveznike Srbije - Rusiju i Kinu. Oni žele da se sve rješava u okviru Vijeća sigurnosti gdje imaju pravo veta. Tamo mogu sve krize usmjeravati prema cilju koji je njima u korist.

Lijepo je za saveznike imati Rusiju, SAD, Kinu, ali je i nemoguće.  Ova  situacija koja se dogodila Aleksandru Vučić u Washingtonu zapravo pokazuje da je neostvariva i nemoguće  njegova politika da sjedi istodobno na 3 stolca. Mora se odlučiti jer sada je na udaru svih, a ovim je i njegova međunarodna pozicija znatno oslabila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!