Jedinstvena Rusija prema anketama pobjednica ruskih parlamentarnih izbora

19.09.2021.

21:40

Autor: HRT/Hina

Parlamentarni izbori u Rusiji

Parlamentarni izbori u Rusiji

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin / REUTERS

Vladajuća proputinovska Jedinstvena Rusija uvjerljivi je pobjednik ruskih parlamentarnih izbora, ali je ostvarila slabiji rezultat nego na prethodnim izborima, pokazuje izlazna anketa.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da je Jedinstvena Rusija dobila preko 40 posto glasova, nakon prebrojanih 13 posto glasačkih listića.

Izlazna anketa INSOMAR-a koju je objavila novinska agencija RIA pokazuje da će Jedinstvena Rusija osvojiti nešto više od 45 posto glasova.

Iako je riječ o uvjerljivoj pobjedi, to je slabiji rezultat nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2016., kada je Jedinstvena Rusija osvojila više od 54 posto glasova.

Popularnost vladajuće stranke pala je uslijed smanjenja životnog standarda i kampanje zatvorenog kritičara Alekseja Navaljnog i njegovih suradnika koji su usmjeravali birače da glasaju za protukandidata Jedinstvene Rusije s najviše šansi u njihovoj izbornoj jedinici.

Prvi rezultati pokazuju da je Komunistička stranka na drugom mjestu s 24 posto glasova, dok je nacionalistička Liberalno demokratska stranka Rusije (LDPR) treća s 9 posto glasova.

Obje stranke, LDPR u većoj mjeri, uobičajeno podupiru Kremlj u ključnim pitanjima.

Kritičari Kremlja kažu da su izbori farsa, zbog represije ruskih vlasti koje su zabranile Navaljnijev pokret prije izbora, zabranile njegovim saveznicima da se natječu na izborima nakon što je Navaljnijeva organizacija u lipnju proglašena ekstremističkom, dok su se vlasti obrušile i na kritične medije i nevladine organizacije.

Kremlj će pobjedu Jedinstvene Rusije koristiti kao dokaz raširene podrške Putinu koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999.

Glas, neovisna nevladina organizacija za praćenje izbornih nepravilnosti, navodi da je na izborima zabilježila prijetnje protiv promatrača i višestruka glasanja, pri čemu su neki primjeri potonjeg cirkuliraju društvenim mrežama.

Središnje izborno povjerenstvo pak kaže da su slučajevi višestrukog glasanja zabilježeni u osam regija te da će rezultati na spornim birački mjestima biti poništeni.

Jedinstvena Rusija u prošlom je sazivu parlamenta imala gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036.

Kremlj odbacuje navode da je postojala politička motivirana represija prema opoziciji i tvrdi da su postupci pokrenuti samo protiv pojedinaca zbog kršenja zakona.

Jedinstvena Rusija i Kremlj odbacuju da su imali ulogu u odbijanju registracije pojedinih kandidata.

Navaljnijeva aplikacija u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

- Jednoga dana živjet ćemo u Rusiji u kojoj će biti moguće glasati za dobre kandidate s raznim političkim platformama, napisao je na Telegramu Navaljnijev suradnik Leonid Volkov u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!