Jedna od najvećih posljedica pandemije je poremećaj u opskrbi

07.11.2021.

19:41

Autor: HRT/Dnevnik/Željko Raić

Jedna od najvećih posljedica pandemije je poremećaj u opskrbi

Jedna od najvećih posljedica pandemije je poremećaj u opskrbi

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Pandemija je prisutna u cijelom svijetu, no njene posljedice nisu samo zaraženi i preminuli. Svijet koji poznajemo se promijenio, a jedna od najvećih posljedica je poremećaj u opskrbi, i to na globalnoj razini, u gotovo svim segmentima trgovine. 

Globalna automobilska industrija gotovo na koljenima, nedostatak malih, oku jedva vidljivih čipova izazvao je opći zastoj na proizvodnim linijama diljem svijeta. Svakodnevno stižu vijesti o privremenom zatvaranju pogona, slanju radnika na plaćeno čekanje. A dijelova nema.

- Radnici su u panici i pod pritiskom jer nitko u upravi ne zna kada će stići dijelovi i kada će se proizvodnja nastaviti. No vjerujem u snagu kompanije i naše radnike, rekla je Daniela Cavalo, čelnica Radničkog vijeća VW grupe.

Luka u Los Angelesu nikada praznija. Brodovi stižu, ali poluprazni, ili jednostavno čekaju na ukrcaj robe koja nikako da stigne. Veletrgovci u panici, s jedne strane dužni su kupcima, s druge strane dobavljači ne poštuju rokove isporuke.

- Ovo je borba bez kraja. Svakog smo dana u panici i pitamo se kako doći do nove robe, a u ovom trenutku svi traže automobile. Ovo je prava mora, imati takvu potražnju, a ponuda kao da ne postoji, rekao je Lou Calderon, veletrgovac.

Dolazi zima, i čini se da bi zbog nje mogli ispaštati najviše američki školarci. Jer prvi put u posljednjih 70 godina gotovo da uopće nema zimske obuće.

- Ova nestašica ima sve elemente prave krize, i mislim da se problem neće riješiti sve do sredine sljedeće godine. A iskreno, nisam siguran ni u taj rok, navodi Andy Polk, ravnatelj udruženja veletrgovaca obućom.

Kina u nestašici nafte. Neke kineske pokrajine ovih dana doslovno su ostale bez goriva za grijanje i prodaju na crpkama. No umiješao se Peking i preusmjerio zalihe.

- Uspjeli smo izbjeći krizu, ali potrebe za naftom sve su veće. Moramo se reorganizirati, inače će građani i gospodarstvo imati tešku zimu, kaže Ren Lixin, potpredsjednik Kineske nacionalne naftne kompanije.

Ovo nisu police iz trgovina u zabačenim dijelovima Kine, nego iz Londona, i to iz poznatog maloprodajnog lanca. Doslovno prazne, nema gotovo ničega, opća je nestašica omiljenog čipsa. Svi se ovdje boje kakvi će biti božićni blagdani. No poremećaj u opskrbi, osim što je doveo u pitanje našu potrebu za kupovanjem nepotrebnog, doveo je i do ozbiljnog poremećaja u opskrbi lijekovima. Latvija je ovih dana posegnula za posljednjim rezervama, a broj oboljelih od COVID-a nezaustavljivo raste.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!