21:39 / 28.06.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Jemen - zarobljenici koronavirusa i građanskog rata

-

-

Foto: - / -

UNICEF-ovo izvješće tvrdi da će u sljedećih pola godine kronična pothranjenost, opasna za život, ugroziti novih 30 tisuća jemenske djece.
I kao da ne trpe dovoljno zbog rata i gladi, u Jemenu četvrtina zaraženih koronavirusom umre, što je pet puta više od svjetskog prosjeka. Zbog svega toga ova zemlja na Arapskom poluotoku proživljava najveću humanitarnu katastrofu današnjice.

I u svojem najnovijem izvješću UNICEF upozorava ne dostavi li se hitno međunarodna humanitarna pomoć, nove milijune jemenske djece čeka glad.

Upozoravamo da su neki od prizora u videoprilogu potresni.

Salwa ima pet godina, teži samo tri i pol kilograma. Boluje od cerebralne atrofije, oštećenja mozga koje uzrokuje pothranjenost, još od drugog mjeseca života. Njezini roditelji dio su vojske od dva milijuna civila koji su morali napustiti svoj dom zbog građanskog rata, više ne mogu plaćati njezino liječenje.

- Mi smo zarobljenici koronavirusa i građanskog rata. Samo nas Bog može razumjeti. Ponekad nemamo hrane dva ili tri dana, pa svojoj djevojčici mogu dati malo šećera i vode kako bih zaustavio njezin plač, govori Ibrahim Mohammed Ali Al Odabei, otac bolesne djevojčice.

UNICEF-ovo izvješće tvrdi da će u sljedećih pola godine kronična pothranjenost, opasna za život, ugroziti novih 30 tisuća jemenske djece. To znači da će broj najmlađih u Jemenu koji nemaju dovoljno hrane za normalan razvoj narasti na gotovo dva i pol milijuna! I na njih i na njihove roditelje svijet je zaboravio i prije pandemije. U zemlji s otprilike 30 milijuna stanovnika dvije trećine njih ovisi o humanitarnoj pomoći.

- Milijuni ljudi nemaju ni prihoda ni ikakav drugi izvor novca kako bi kupili hranu. Stoga UN usmjerava novac nevladinim udrugama i Crvenom križu, oni mjesečno hrane 13 milijuna Jemenaca. Ali to ćemo moći činiti samo dok imamo novca. Već nam sada ponestaje sredstava za prehranjivanje njih četiri milijuna, ističe Mark Lowcock, zamjenik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja.

Početkom ovoga mjeseca održana je virtualna donatorska konferencija, završila je s obećanjem o uplati više od milijardu i 300 milijuna dolara, ali i to je milijardu manje od potrebnoga. Ne bude li hitne intervencije, pet milijuna djece mlađe od pet godina neće biti cijepljeno, a 19 milijuna stanovnika Jemena izgubit će pristup kakvoj-takvoj zdravstvenoj usluzi.

- To znači da UN jemenskim obiteljima neće moći dijeliti osnovne higijenske pakete, koji uključuju i sapun, toliko važan za prevenciju i kolere i koronavirusa, jer milijuni nemaju pristup sanitarnom čvoru, govori Marixie Mercado, glasnogovornica UNICEF-a.   

Uz hitnih 461 milijun dolara humanitarne pomoći, UN traži dodatnih 53 za borbu s bolesti Covid-19. Procjenjuje se da Jemen već ima milijun zaraženih koronavirusom, iako službena statistika govori o malo više od 1000 oboljelih i 275 preminulih.

- Utrkujemo se s vremenom. Izvješća kažu da je u privremenom glavnom gradu Adenu stopa smrtnosti od bolesti Covid-19 među najvišima na svijetu. Ako ne djelujemo odmah, to je samo jedan izazov koji nas čeka, kaže Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Za zaštitu onih koji su u bolnicama najizloženiji u borbi s virusom hitno je potrebno 50 milijuna dolara. Doktora inače nema na gotovo petini jemenskog teritorija. Zdravstveni je sustav kolabirao, u funkciji je samo polovina medicinskih ustanova u zemlji. One koje rade su prenatrpane, nemaju s čime liječiti zaražene od virusa. Svakih deset minuta od izlječivih bolesti umre, pak,
jedno jemensko dijete.

Upozoravamo da su neki od prizora u videoprilogu potresni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!