Jerković: Hrvati će tražiti od RS-a odštetu za srušene kuće u ratu

29.01.2020.

18:08

Autor: I.D./HINA

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jerković je s predsjednikom kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem razgovarao o usporenoj obnovi kuća zbog sve manje donatora.
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) iz reda Hrvata Josip Jerković najavio je u srijedu da će Hrvati tražiti odštetu za svoje srušene domove u ratu na području srpskog entiteta u BiH.

Jerković je s predsjednikom kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a Ivom Mijićem razgovarao o usporenoj obnovi kuća zbog sve manje donatora. Dogovorili su se da pokrenu inicijativu kojom bi se preko općinskih struktura omogućila prijava za pravičnu nadoknadu štete svima koji su pretrpjeli štetu tijekom proteklog rata, priopćili su nakon sastanka.

Na području RS-a je prije rata 1991. bilo 152 856 Hrvata, a prema službenome popisu iz 2013. i podacima Katoličke Crkve taj broj je pao na 9 355 osoba ili za 93,87 posto.

Do sada je obnovljeno oko 6 000 kuća ili samo 20 do 25 posto od ukupnog broja porušenih domova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!