19:07 / 04.12.2018.

Autor: M.S./T.V./HRT

Jesu li Rusija i Ukrajina taoci interesa političkih elita?

-

-

Foto: - / -

U posljednjih pet godina na istoku Ukrajine poginulo je više od deset tisuća ljudi. No tek sada su vlasti prvi put proglasile ratno stanje.
Izgleda kao rat na azovskim obalama. No ispred ukrajinskih postrojbi ne stoje ruske, proruske ni ikoje druge žive mete: ovo su snimke vježbi pokrenutih dva dana nakon što je Kijev na jugu i istoku zemlje proglasio ratno stanje. 

U pet godina na istoku Ukrajine poginulo je više od deset tisuća ljudi. No tek sada su vlasti prvi put proglasile ratno stanje. Rusija, koja je Ukrajini jednostranom odlukom otela poluotok Krim, te zatim do njega izgradila najdulji most u Europi kako bi ga spojila s ostatkom svojeg teritorija, sada je napala tri ukrajinska vojna plovila zbog navodnog ignoriranja sigurnosne provjere. Uhitila je 24 vojnika i pritom ranila najmanje trojicu.

"Rusija već petu godinu vodi hibridni rat protiv naše države. Ali napadom na ukrajinske vojne čamce prešla je na novu etapu agresije", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Rusija, očekivano, optužuje Ukrajinu i njezine zapadne sponzore za provokaciju. Poslije aneksije Krima i gradnje tri milijarde eura vrijednog mosta, Rusija sama kontrolira ulaz u Azovsko more. Ono je postalo pretijesno za dvije zemlje koje su se, ne tako davno, nazivale sestrinskima. Okljaštrena Ukrajina najavila je jačanje vojne baze kod Berdjanska. Dogovor o slobodnom kretanju iz 2003-e odjednom je postao problematičan. 

"Traži se od nas da obustavimo inspekcije plovila, iako se one u poptpunosti provode u skladu s dogovorima koji su na snazi. Te inspekcije dosad nisu rezultirale nijednom jedinom žalbom", kaže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinski gradovi na Azovskom moru trpe novi ekonomski udar: sada se moraju nositi s potpunom izolacijom. "Općenito imam potpuno negativan odnos prema ovom ratu. Rođeni sam Mariupoljac i jako, jako sam ogorčen što se sve ovo događa. Već trideset godina radim u ovoj luci. Ovako nešto nisam viđao ni u svojim najcrnjim snovima", ističe Ihor Jekakji, kapetan remorkera.

U usporedbi s ratom u obližnjem Donbasu, incident na moru doima se kao bura u čaši vode. Čemu uvođenje ratnog stanja, ograničavanja medija i građanskih sloboda baš sada? Ima li to ikakve veze s ožujkom iduće godine, kada su na rasporedu izbori za ukrajinskog predsjednika, a rejting Petra Porošenka ne prelazi deset posto te mu je upitan prolazak u drugi krug? "Očigledno je da se to sve radi zbog predstojećih izbora. To je očita činjenica", smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, i sam Putin suočen je sa sličnim sumnjama. Nezavisniji ruski mediji pitaju se zašto je vojska tako ratoborno udarila na  tri relativno mala ukrajinska vojna plovila. I ima li to veze s Putinovim rejtingom, koji je prema Levada centru, nakon kontroverzne mirovinske reforme pao ispod 60 posto, što se u autoritarnom ruskom političkom sustavu tumači kao predvorje krize. Posljednji put kad se to dogodilo, Putin je svoj rejting poboljšao upravo tako što je Ukrajini - oduzeo Krim.

Na tom poluotoku sada ruski pravoslavni svećenik blagoslivlja novopristigli raketni sustav. Ukrajina je za to vrijeme blokirala ulaz vojno sposobnim ruskim državljanima, zbog čega pate mnogi građani s prekograničnim vezama. Mediji koji propituju službene verzije pitaju se jesu li dva velika, bliska naroda taoci rejtinga i vlastodržačkih interesa u Moskvi i Kijevu? 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!