20:31 / 26.04.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Jevgenij Markevič, stanovnik "zabranjene zone Černobil"

Jevgenij Markevič, stanovnik "zabranjene zone Černobil"

Jevgenij Markevič, stanovnik "zabranjene zone Černobil"

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Trideset i pet godina prošlo je od nuklearne katastrofe u Černobilu. Komemoracija u Ukrajini počela je noćas u 1:24, kada je 26. travnja 1986. u černobilskoj elektrani eksplodirao reaktor broj 4.

Usred redova davno napuštenih kuća i znakova upozorenja zbog zračenja živi 85-godišnji Jevgenij Markevič. Jedan je od rijetkih stalnih stanovnika na 2600 četvornih kilometara "zabranjene zone Černobil".

 U Pripjatu, gradu udaljenom 110 kilometara od Kijeva, u tadašnjem SSSR-u, živio je i radio kao učitelj. Nakon havarije na četvrtom reaktoru nuklearne elektrane "Vladimir Iljič Lenjin", u zoru 26. travnja 1986. evakuiran je zajedno sa sto tisuća drugih stanovnika. Ali zov mjesta koje je od 1945. nazivao domom bio je jači od svih opasnosti.

- Triput sam se vraćao ovamo koristeći se gerilskom taktikom. Prvi put na motornom brodu "Raketa", drugi put u policijskoj uniformi, posljednji put kroz šumu. Kad nešto doista želite, ništa vas ne može zaustaviti, kaže. 

Jevgenij se kući vratio samo nekoliko mjeseci nakon najveće ekološke katastrofe u povijesti nuklearnih elektrana. Otada sa suprugom živi u Černobilu. Poštuju sigurnosne mjere zbog visoke razine radijacije koja će na tom području biti prisutna još tisućama godina.

- Te su mjere zaštite od zračenja stalne, samo ih morate pozorno slijediti. Naravno, u nekom trenutku zbog pogreške ćete biti više ozračeni, ali ako pazite, poprilično ste sigurni, kaže Jevgenij.

video thumb

Pedeset kilometara od napuštenog Pripjata, u gradu sagrađenom za njegove evakuirane stanovnike - Slavuteču svijeće i cvijeće, podsjetnik na sve koji nisu preživjeli eksploziju černobilskog reaktora.

Tisuće vatrogasaca, inženjera, liječnika, koji su se borili protiv požara reaktora, bile su izložene visokim razinama zračenja. Mnogi od njih umrli su tijekom prve noći. Oblak radioaktivnog otpada tada je prekrio velike dijelove današnje Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Trećina tog područja kontaminirana je transuranijskim elementima čije je vrijeme poluraspada 24.000 godina.

- Danas je za sve nas Černobil zajednički izazov, zajednička akcija za budućnost i sigurnost planeta. Naš je cilj promijeniti zabranjeno područje Černobila tako da se ondje može živjeti, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Na iznenađenje mnogih u "zabranjenoj zoni" puno je divljih životinja - medvjeda, bizona, vukova, divljih konja i na desetke različitih vrsta ptica. Znatno su otporniji na zračenje i brzo su mu se prilagodili. Reaktori u Černobilu trebali bi biti demontirani do 2064. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!