19:14 / 09.11.2020.

Autor: Željko Raić/T.V./Dnevnik/HRT

Joe Biden ne čeka

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Kao što je obećao, apsolutni prioritet bit će mu borba protiv pandemije koja je do sada u SAD-u odnijela više od 240 tisuća života.
Nakon izborne drame u Sjedinjenim Državama, koja za aktualnog predsjednika Donalda Trumpa još nije završena, izabrani predsjednik Joe Biden najavljuje svoje prve poteze. Kao što je obećao, apsolutni prioritet bit će mu borba protiv pandemije koja je do sada u SAD-u odnijela više od 240 tisuća života.

➡️ Biden objavio sastav krizne skupine za borbu protiv Covid-19
➡️ "Bit ću predsjednik koji ne dijeli nego ujedinjuje"

Izabrani američki predsjednik, koji se još nije čuo s aktualnim, onim na odlasku, kreće u stvaranje nove Amerike. A ona može napredovati jedino ako je zdrava i sposobna voditi bitku protiv pandemije, pa ne čudi što je Biden osnovao radnu skupinu za borbu protiv najvećeg zla današnjice.

- Vodeći znanstvenici i stručnjaci, koji će činiti ovu skupinu, pomoći će nam kao savjetnici u razdoblju tranzicije kako bismo mogli pripremiti COVID plan "Biden-Harris" i pretvoriti ga u akcijski plan koji će se početi primjenjivati nakon inauguracije 20. siječnja. Taj će se plan temeljiti na znanstvenim činjenicama, ali i na suosjećanju, empatiji te brizi. Borba protiv ove pandemije više nema alternativu, rekao je Biden.

Joe Biden najavljuje brojne korjenite i konkretne promjene. SAD će opet surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a povratak u Pariški klimatski sporazum i više je nego vjerojatan.

- Vrijeme je da opet obnovimo partnerski odnos, zaboravimo prošlost i sve snage usmjerimo u zajedničku borbu kako bismo iskorijenili virus, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije.

Dolaskom Bidena u Bijelu kuću mijenjat će se i vanjska politika. Europska unija želi graditi nove, ravnopravnije odnose koji neće više ovisiti o trenutačnim raspoloženjima vodećih ljudi svijeta.

- I Njemačka, ali i cijela Unija svjesna je toga da u transatlanskoj suradnji moramo preuzeti više odgovornosti. Amerika jest i ostaje naš najvažniji saveznik, koji od nas s pravom to i očekuje, poručila je njemačka kancelarka  Angela Merkel.

I dok stižu čestitke sa svih strana svijeta, dvije jako važne nikako da stignu - riječ je o Moskvi i Pekingu. Obje zemlje - kako službeno poručuju - čekaju da rezultati postanu službeni. No zato je stigla jedna čestitka koju je malo tko očekivao - iz  Venezuele - koja je pod teškim američkim sankcijama.

- Ovo je povijesna prilika da se poprave naši odnosi, zato uz čestitke poručujem, moja je zemlja spremna na dijalog i suradnju na svim poljima, kaže predsjednik Venezuele Nicolas Maduro.

A što u međuvremenu radi aktualni predsjednik? Donald Trump i dalje ignorira izborne rezultate, igra golf i na povratku s terena prema Bijeloj kući samo odmahuje svojim pristašama i protivnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!