08:12 / 28.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Joeu Bidenu prednost u anketama

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Tjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, prema anketi Reutersa / Ipsosa, Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini s 10 postotnih bodova.
Tjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, prema anketi Reutersa / Ipsosa, Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini s 10 postotnih bodova.

Nacionalno internetsko istraživanje provedeno od 23. do 27. listopada pokazalo je da je 52% vjerojatnih glasača reklo da podržavaju Bidena, dok je 42% glasalo za Trumpa.

Pet posto izjavilo je da razmatra kandidata treće strane, a samo 2% reklo je da još ne zna kako će glasati. Gotovo trećina punoljetnih Amerikanaca izjavila je da je već glasala. Biden je vodio s 8 postotnih bodova u prethodnoj nacionalnoj anketi provedenoj od 20. do 22. listopada.

Reuters / Ipsos anketirao je vjerojatne glasače u šest država - Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni - koje će imati presudnu ulogu u odluci hoće li Trump osvojiti drugi mandat ili će ga Biden naslijediti.

Najveća je razlika u Wisconsinu, gdje se 53% anketiranih izjasnilo za Bidena, a 44% za Trumpa. U Michiganu je Biden povećao prednost u odnosu na posljednju anketu s 51% na 52%, dok je Trump dobio 43% glasova. Najneizvjesnije je u Sjevernoj Karolini, gdje je 49% anketiranih dalo glas Bidenu, a 48% Trumpu. Prema anketi Reutersa / Ipsosa, Biden vodi i u Pennsylvaniji, Floridi te Arizoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!