15:56 / 24.06.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Johnson: Britanski ratni brod postupao legalno

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Henry Nicholls / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da je britanski ratni brod bio legalno u međunarodnim vodama, nakon sukoba s ruskom vojskom kod obala Krima koji je Rusija anektirala.

- Mislim da je bilo posve primjereno koristiti međunarodne vode, rekao je Johnson novinarima.

- Važno je to što mi ne priznajemo rusku aneksiju Krima.

- To su ukrajinske vode i bilo je posve ispravno koristiti ih da bi se došlo od točke A do točke B, istaknuo je britanski premijer.

Rusija je nešto prije optužila Britaniju da laže u vezi tog incidenta u Crnom moru kada su po tvrdnjama Moskve ruske snage ispalile hice upozorenja i bacile bombe blizu britanskog razarača. Britanija je pak kazala da Rusija šiti netočne informacije i osporava njezinu verziju događaja.

Rusija je pozvala britansku veleposlanicu u Moskvi na razgovor kako bi joj formalno izrazila protest jer je, kako tvrdi, britanski ratni brod povrijedio ruske teritorijalne vode, koje Britanija i većina svijeta smatraju ukrajinskim.

Johnson se nije složio s ocjenom da su odnosi s Rusijom na povijesno niskoj razini.

- Mogu se sjetiti vremena za mojeg života kada su stvari bile daleko gore, rekao je.

- Sve što radimo je to da podržavamo vladavinu prava.

Johnsonov glasnogovornik poručio je da se Rusija mora promijeniti da bi se odnosi poboljšali.

- Podržavamo razgovore s Rusijom kako bismo prenijeli odlučne poruke i potaknuli promjenu njihova ponašanja... Ostajemo otvoreni prema drugačijim odnosima, ali da bi se to dogodilo, ruska vlada mora izabrati drugačiji put, rekao je glasnogovornik novinarima.

Britanska vlada u ponedjeljak je naglasila da neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska morem i poručila da će njezina mornarica podržavati međunarodno pravo, u pisanoj izjavi parlamentu nakon incidenta na Crnom moru.

- Kraljevska mornarica uvijek će podržavati međunarodno pravo i neće prihvatiti nezakonito kršenje nedužnog prolaska, poručio je ministar obrane Ben Wallace u izjavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!