07:17 / 15.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Johnson dobio podršku za zakon kojim želi prekršiti dijelove brexita

Foto: Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Foto: Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson dobio je potporu većine u parlamentu u prvom od nekoliko krugova glasovanja o zakonu suprotnom međunarodnom pravu kojim želi prekršiti dijelove sporazuma o brexitu.
Britanski premijer Boris Johnson dobio je potporu većine u parlamentu u prvom od nekoliko krugova glasovanja o zakonu suprotnom međunarodnom pravu kojim želi prekršiti dijelove sporazuma o brexitu.

Johnson, koji u donjem domu parlamenta ima komotnu većinu od 80 zastupnika, dobio je u drugom krugu čitanja podršku 340 zastupnika za zakon o uređenju unutarnjeg tržišta, u odnosu na 263 protiv.

O konačnom nacrtu zakona raspravljat će se u parlamentu još četiri dana, do utorka idući tjedan.

Johnson je pobijedio na glasovanju unatoč pobuni među zastupnicima iz vlastite stranke koji smatraju da će kršenje međunarodnog prava narušiti ugled Velike Britanije.

Prije glasovanja premijer je rekao kako je potrebno donijeti taj zakon budući da Europska unija nije maknula "revolver sa stola" u pregovorima o uređenju trgovinskih odnosa.

Europsku uniju je optužio da u pregovorima prijeti kako će iskoristiti odredbe Sporazuma o razdruživanju, koji je potpisan u siječnju, kako bi postavila carinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva te čak kako bi blokirala uvoz hrane.

Bruxelles, pak, navodi da bi Johnsonov plan uništio trgovinske pregovore i izazvao neuređeni brexit.

Johnson je rekao zastupnicima kako je ključno suprotstaviti se apsurdnim prijetnjama iz Bruxellessa, poput one da London postavlja barijere između Britanije i Sjeverne Irske i nameće blokadu hrane, što, prema njegovim riječima, predstavlja prijetnju jedinstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!