16:15 / 17.03.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Johnson & Johnson cjepivo preporučeno i u zemljama s varijantama covida

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson preporučuje se i u zemljama u kojima cirkuliraju zaraznije varijante koronavirusa, rekli su u srijedu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 


Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za cijepljenje pri WHO-u je nakon sastanka u ponedjeljak u srijedu objavila svoje preporuke o upotrebi cjepiva koje je razvila američka farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson.

WHO je odobrio cjepivo protiv covida-19 Johnson & Johnsona u petak.  

- Preporučujemo njegovu upotrebu u zemljama gdje je ubrzano širenje varijanti i u zemljama za koje raspolažemo s informacijama o upotrebi tog cjepiva za kontrolu SARS-CoV-2 koji su izazvale te varijante, izjavio je na konferenciji za novinare Alejandro Carvioto, predsjednik skupine stručnjaka WHO-a za cijepljenje.

- Globalno, nakon razmatranja podataka imamo cjepivo koje je sigurno, dodao je i ponovio da se ono preporučuje za sve starije od 18 godina, bez dobne granice.  

U siječnju je Johnson & Johnson objavio da je njegovo cjepivo 66 posto učinkovito protiv covida-19.

To je prvo cjepivo s odobrenjem WHO-a u jednoj dozi umjesto dvije, a može se skladišti na temperaturama hladnjaka. 

Cjepivo Johnson & Johnson je hitno odobreno u Sjedinjenim Državama krajem veljače. Odobreno je i u Kanadi početkom ožujka i 11. ožujka u Europskoj uniji, a već ga je počela primjenjivati Južnoafrička Republika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!