08:59 / 01.07.2020.

Autor: HRT/Hina

Johnson najavio "new deal"

Paul Ellis/Pool via Reuters

Paul Ellis/Pool via Reuters

Foto: - / REUTERS

Zvuči kao ogromna vladina intervencija, zvuči kao New deal... Ako je tome tako, onda tako i treba zvučati - rekao je Johnson.
Britanski premijer Boris Johsnon predstavio je plan kojim namjerava britansko gospodarstvo - pogođeno krizom izazvanom koronavirusom - izvući iz teškoća. Svojevrsni "new deal" planira provesti odmah, bez zadržavanja, a sve počiva na golemim vladinim investicijama - osobito u izgradnji infrastrukture.

-
Cilj je investirati i stvarati nova radna mjesta te ostvarivati gospodarske uspjehe. Ovo je program za rad, rad i rad, a najosnovnije je graditi, graditi i graditi, ponajviše britansku infrastrukturu, odnosno škole, bolnice, te biti odvažan u tome i promišljati zeleno - poručio je Johnson.

Obećao je da neće srezati potrošnju te je usporedio svoj plan s onim američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta iz 1930. pod nazivom "New Deal", koji je uključivao projekte javnih radova koji su pomogli oporavku SAD-a od Velike depresije.

- Zvuči kao ogromna vladina intervencija, zvuči kao New deal... Ako je tome tako, onda tako i treba zvučati - rekao je Johnson.

Najava rashoda od 5 milijardi funti blizu je 5 posto bruto ulaganja javnog sektora prošle godine.

Škotska premijerka, Nicola Sturgeon, bila je među onima koji su preispitivali veličinu investicija.

- Njemačka je najavila stimulativni paket koji iznosi 4 posto njezinoga BDP-a. Ekvivalent za Veliku Britaniju bio bi 80 milijardi funti. Tako da 5 milijardi funti ne samo da je malo da bi to bio "New Deal", nego je nedostatno također i za druge zemlje - rekla je u tvitu.

Pet milijardi funti  bit će usmjereno prema gradnji bolnica, škola i cesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!