Johnson se ispričao jer je bio na zabavi u Downing Streetu za vrijeme 'lockdowna'

10:47 / 12.01.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Johnson pred parlamentom o zabavi u Downing Streetu

Johnson pred parlamentom o zabavi u Downing Streetu

Foto: Reuters TV / via Reuters

Britanski premijer Boris Johnson ispričao se jer je bio na zabavi u svojoj službenoj rezidenciji za vrijeme prvog 'lockdowna' u borbi protiv koronavirusa, a njegovi protivnici pozvali su ga da podnese ostavku.

Johnson je priznao da je bio na zabavi u Downing Streetu 20. svibnja 2020. kada su društvena okupljanja ograničena na minimum i rekao da razumije nastali bijes.

- Razumijem bijes koji osjećaju prema meni zbog vlade koju vodim pošto misle da u samom Downing Streetu pravila ne poštuju oni koji ih donose, rekao je posramljeni Johnson parlamentu.

Johnson, koji je uvjerljivo pobijedio na izborima 2019. obećanjem da će osigurati izlazak Velike Britanije iz Europske unije, rekao je da žali zbog svog postupka i da je mislio da je okupljanje radne naravi.

- Izašao sam u vrt malo poslije 18 sati 20. svibnja 2020. kako bih zahvalio skupinama osoblja prije nego što sam se vratio u ured 25 minuta poslije i nastavio raditi, rekao je.

- Gledajući unatrag, trebao sam ih sve poslati unutra, rekao je.

Oporbeni vođa Keir Starmer rekao je da Johnson mora podnijeti ostavku i da javnost misli da je lažljivac.

- Premijeru, zabava je gotova, rekao je Starmer Johnsonu.

- Jedino je pitanje: hoće li ga izbaciti britanska javnost? Hoće li ga izbaciti njegova stranka? Ili će povući častan potez i odstupiti?, dodao je. 

Neki konzervativni zastupnici rekli su da će Johnsonov odgovor na sve veći bijes odrediti hoće li on ostati premijer.

- Njegov opstanak nije siguran u ovom trenutku, rekao je viši konzervativni zastupnik koji je zbog osjetljivosti situacije želio ostati anoniman.

Dvije ankete javnog mnijenja u utorak pokazale su da više od polovice ispitanika smatra da bi Johnson trebao podnijeti ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!