08:53 / 21.04.2022.

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Johnson: Ukrajinski mirovni pregovori osuđeni na propast zbog "krokodila" Putina

Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson

Foto: Toby Melville / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će mirovni pregovori o Ukrajini vjerojatno propasti, a razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom usporedio je s pregovorima s krokodilom koji vas drži u zubima. Dodao da je ključno da Zapad nastavi naoružavati Ukrajinu.Johnson je rekao kako je imati posla s Putinom kao s "krokodilom koji vam drži nogu u čeljusti".


Na putu u Indiju, gdje će pokušati potaknuti premijera Narendru Modija da prekine svoju neutralnost prema ratu u Ukrajini, Boris Johnson istaknuo je da je važno da Zapad nastavi naoružavati Ukrajinu. 


Umanjio je očekivanja da će Indija prekinuti svoje dugogodišnje veze s Rusijom.


Indija, koja je najveći kupac ruskog oružja i uvozi njezinu naftu, bila je suzdržana na glasovanju Opće skupštine UN-a kada je osuđena ruska invazija, i nije uvela sankcije Moskvi.


- Vrlo je teško vidjeti kako Ukrajinci sada mogu pregovarati s Putinom s obzirom na njegov očiti nedostatak dobre vjere, rekao je Johnson novinarima.


Dodao je da je očito da je Putinova strategija pokušati zgrabiti što više Ukrajine i možda imati poziciju moći u nekoj vrsti pregovora.


- Putin je jasno dao do znanja da želi zauzeti više ukrajinskog teritorija i mogao bi pokrenuti ponovni napad na glavni grad zemlje, Kijev. Kako možete pregovarati s krokodilom kada vam je noga u njegovim zubima? To je poteškoća s kojom se Ukrajinci suočavaju. Moramo samo nastaviti sa strategijom, nastaviti ih opskrbljivati oružjem, rekao je Johnson.
Johnson je rekao da su se svjetski čelnici, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, suglasili u ovotjednom razgovoru da će nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem, uključujući topništvom, jer je Rusija intenzivirala svoje napade na istok Ukrajine.Ukrajina i Rusija nisu vodile mirovne pregovore licem u lice od 29. ožujka. Pregovaračka se atmosfera pogoršala zbog ukrajinskih optužbi da su ruske snage počinile zločine u gradu Buči u blizini Kijeva. Moskva je odbacila te tvrdnje.


Johnson je rekao da mu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao kako je uvjeren da će potisnuti ruske snage iz istočne regije Donbasa, ali da je malo vjerojatno da će njegove snage ponovno zauzeti Krim, koji je Rusija zauzela prije osam godina.


- Gledište predsjednika Ukrajine, ako sam ga dobro razumio, a puno razgovaram s njim, je da bi on zapravo želio da se ruske snage protjeraju sa svojih postojećih položaja u Donecku i Luhansku. To je prilično maksimalistički stav, ali na Krimu nisu toliko maksimalistički, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!