Johnson: Putin sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu

13:12 / 27.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: John Sibley / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin sporo, ali opipljivo napreduje u Donbasu na istoku Ukrajine, izjavio je u petak britanski premijer Boris Johnson.

- Bojim se da Putin, uz veliku cijenu za sebe i rusku vojsku, nastavlja gutati zemlju u Donbasu, rekao je za Bloomberg UK.

- On nastavlja napredovati postupno, sporo, ali "bojim se da napreduje opipljivo i stoga je od apsolutno životne važnosti da i dalje vojno podupiremo Ukrajince, istaknuo je.

Rusija naziva svoju invaziju koju je pokrenula 24. veljače "specijalna vojna operacija" za demilitarizaciju i "denacifikaciju" svog susjeda. Ukrajina i zapad kažu da su to lažni izgovori za agresivni rat.

Johnson je rekao da je Ukrajini potrebna veća vojna potpora, uključujući višecijevne raketne sustave, te je rekao da se sukob mora okončati.

Jedini način na koji se to može završiti jest da Putin prihvati da se ... "provela denacifikacija Ukrajine i da se može povući dostojanstveno i časno", rekao je, dodajući da to ne znači da podržava rusku premisu da su u Ukrajini bili nacisti.

- Mislim da postoji politički manevarski prostor da tome stane na kraj, rekao je Johnson.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!