Johnson rekao Macronu da se pregovori ne mogu vući do jeseni

18.06.2020.

20:53

Autor: HRT

default error photo
Britanski premijer Johnson rekao je francuskom predsjedniku da nema smisla produljivati pregovore o odnosima nakon brexita do jeseni. Macron je u posjetu Londonu u povodu 80. obljetnice De Gaulleova povijesnog poziva.
Britanski premijer Boris Johnson rekao je francuskom predsjedniku da nema smisla produljivati pregovore o odnosima nakon brexita do jeseni. Emmanuel Macron u posjetu je Londonu u povodu 80. obljetnice De Gaulleova povijesnog poziva.

- Premijer je pozdravio dogovor o intenziviranju pregovora u srpnju i naglasio da Velika Britanija ne vjeruje da ima smisla da se oni produlje u jesen, naglašava se u priopćenju koje je objavio ured britanskog premijera nakon razgovora između dvojice čelnika u Londonu.

Ovo je prvo putovanje francuskog predsjednika u inozemstvo nakon krize uzrokovane koronavirusom, u prigodi 80. obljetnice obraćanja generala De Daullea 18. lipnja 1940. Macrona je u zračnoj luci dočekao princ Charles, nasljednik britanske krune.

Posljednje Macronovo putovanje u inozemstvo bilo je u Napulj 27. veljače gdje je sudjelovao na talijansko-francuskom sastanku na vrhu.

Francusko izaslanstvo s manjim brojem članova izuzeto je od 14-dnevne karantene koju je London zbog koronavirusa uveo za putnike iz inozemstva. Ali pravilo fizičke udaljenosti je primijenjeno, barem za fotografiju na kojoj se političari obično rukuju a sada su Johnson i Macron stajali na udaljenosti od dva metra.

Emmanuel Macron i Boris Johnson razgovarali su o aktualnoj pandemiji koronavirusa i o pregovorima o budućim vezama Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije koje London i Bruxelles žele ubrzati u nadi da će se dogovoriti do isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Macron je Johnsonu rekao da Francuska i dalje podupire postizanje dogovora o brexitu, rekao je francuski izvor nakon razgovora dvojice čelnika. Francuska je podsjetila da je privržena dogovoru i podupire (europskog pregovarača) Michela Barniera", rekao je izvor.

Emmanuel Macron ranije je rekao da je Francuska "beskrajno i vječno zahvalna" Londonu. De Gaulle je dan nakon dolaska u London 17. lipnja 1940. pozvao francuske vojnike, inženjere i radnike da mu se pridruže i nastave borbu protiv nacističke Njemačke unatoč primirju koje je zatražio maršal Petain.

- Što god se dogodilo, vatra francuskog otpora ne smije se i neće se ugasiti, rekao je na kraju svog glasovitog govora.

Charles de Gaulle je 21. prosinca 1958. izabran za prvog predsjednika V. Francuske Republike a zatim je 1965. ponovo izabran, nakon čega je u travnju 1969. odstupio s vlasti zbog neuspjeha referenduma o decentralizaciji vlasti i promjenama u Senatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!