22:09 / 23.03.2020.

Autor: HRT

Johnson zapovijedio Britancima: Ne izlazite!

-

-

Foto: - / -

Ljudima će biti dopušteno da izađu samo u najvećoj potrebi, po namirnice i zbog liječničke pomoći te u slučaju odlaska na posao gdje je to nužno potrebno.
Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je zapovijedio Britancima da ostanu u svojim domovima i time znatno pojačao dosadašnji britanski odgovor na širenje koronavirusa. 

Prema posljednjim podatcima broj mrtvih od posljedica Covida-19 je u ponedjeljak u  Britaniji narastao na 335, odnosno 54 više nego u nedjelju. Zaraženih je 6650.

● Koronavirus u Hrvatskoj : Iz minute u minutu

- Od večeras britanskom narodu moram dati vrlo jednostavnu uputu - morate ostati u svome domu, rekao je Johnson u televizijskom obraćanju naciji. 

Ljudima će biti dopušteno da izađu samo u najvećoj potrebi, po namirnice i zbog liječničke pomoći te u slučaju odlaska na posao gdje je to nužno potrebno. 

- To je sve, to su jedini razlozi za napuštanje kuće, naglasio je. Nove mjere uslijedile su jer su se ljudi oglušili o naredbe da ostanu u svojim domovima.

Vikend su mnogi Britanci iskoristili za boravak na otvorenom pa su se stvarale velike grupe u parkovima, a i u tržnicama.

Dakle po novim smjernicama Britancima je dozvoljeno napustiti dom u četiri slučaja:
- za odlazak u ljekarnu ili trgovinu, no i njih bi trebali prorijediti
- jednom dnevno za rekreaciju poput šetnje ili vožnje bicikla, ali ne u grupama već sami ili s osobama s kojima žive
- u slučaju medicinske nužde ili kako bi se pobrinuli za one najranjivije, djecu i starije
- putovanje na posao, ali samo u slučajevima kada se posao ne može raditi od doma

Čak i kada se pridržavaju navedenog, moraju držati razmak od dva metra. Također, otkazuju se sva društvena događanja uključujući vjenčanja. Dopušteni su sprovodi, ali isključivo s užim dijelom obitelji.

Zatvaraju se trgovine koje nisu nužne za život. Knjižnice, teretane, dječja igrališta se zatvaraju.Parkovi će ostati otvoreni, ali samo za vježbanje.

Zabranjena su okupljanja više od dvoje ljudi, osim članova obitelji. Policija će imati ovlasti da provede mjere, bude li neposlušnih. 

Čak i kada se pridržavaju navedenog, moraju držati razmak od dva metra. Također, otkazuju se sva društvena događanja uključujući vjenčanja. Dopušteni si sprovodi, ali isključivo s užim dijelom obitelji. Knjižnice, teretane, dječja igrališta se zatvaraju.Parkovi će ostati otvoreni, ali samo za vježbanje.

Policija je dobila ovlasti da rastjeruje veće skupine ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!