Potraga za Johnsonovom zamjenom završava 5. rujna

11.07.2022.

22:53

Autor: T.D./HRT/Hina

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Leon Neal / Reuters

Britanska konzervativna stranka objavit će zamjenu za britanskog premijera Borisa Johnsona 5. rujna nakon glasovanja članova stranke prema pravilima koja su stranački dužnosnici dogovorili u ponedjeljak.

Konzervativna stranka priopćila je da će članovi stranke putem pošte birati između dva kandidata koji će biti odabrani ubrzanim postupkom između 11 kandidata, koliko ih je do sada objavilo svoju kandidaturu.

Svoju kandidaturu za nasljednicu premijera Borisa Johnsona je u nedjelju navečer objavila britanska šefica diplomacije Liz Truss. Boris Johnson je prošlog tjedna podnio ostavku, pometen nizom skandala i ostavki najbližih suradnika.

Od Truss, visoke dužnosnice u vladi, očekuje se da će biti vodeći kandidat u utrci u kojoj već sada vlada poprilična gužva. Objavljujući kandidaturu ona je najavila da će od "prvog dana početi rezati poreze" kako bi pomogla u suočavanju s rastom troškova života.

Svojom se kandidaturom pridružila, među ostalima, ministrici trgovine Penny Mordaunt, bivšim ministrima zdravstva Sajidu Javidu i Jeremyju Huntu, bivšem ministru financija Rishiju Sunaku, njegovom nasljedniku Nadhimu Zahawiju te ministru prometa Grantu Shappsu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!