13:43 / 05.06.2018.

Autor: S.G./B.S.LJ./HRT

Jordan - najveći prosvjedi u posljednjih nekoliko godina

-

-

Foto: - / -

U Jordanu je i jučer nastavljeno iskazivanje nezadovoljstva većine Jordanaca zbog vladine politike.
U Jordanu je i jučer nastavljeno iskazivanje nezadovoljstva većine Jordanaca zbog vladine politike, koju podupire MMF, nakon drastičnog povećanja poreza na promet prije ove godine i ukidanja subvencija za kruh, glavne stavke za pomoć siromašnima. Još je nesigurno hoće li promjena vlade donijeti tražene promjene.

U Ammanu je sinoć policija spriječila prosvjednu povorku u namjeri da dođe do ureda premijera.

Najvećim prosvjedima u posljednjih nekoliko godina Jordanci iskazuju nezadovoljstvo ekonomskom politikom svoje vlasti koja reformama udovoljava zahtjevima MMF-a da obuzda rastući javni dug u zamjenu za zajam. U kraljevstvu od osam milijuna ljudi, koje je prihvatilo stotine tisuća izbjeglica iz Sirije, porasle su cijene kruha, struje i goriva. 

Premijersku dužnost jučer je preuzeo bivši ekonomist Svjetske banke, Omar al-Razaz. Na njemu je da sastavi novu vladu koja treba odgovoriti na zahtjeve Jordanaca, pokrenuti tromo gospodarstvo i udovoljiti zahtjevima MMF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!