07:13 / 23.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Još dva člana Trumpovog izbornog tima pozitivno na koronavirus

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik planira zamrznuti izdavanje "zelenih karti" i nekih vrsta radnih viza do 2021.
Dva nova člana izbornog tima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su sudjelovali u organizaciji njegovog skupa u Tulsi u državi Oklahoma pozitivno je na Covid-19.

Te su dvije osobe bile nazočne na okupljanju, no "nosile su maske cijelo vrijeme", izjavio je Tim Murtaugh, glasnogovornik izbornog tima američkog predsjednika.

- Čim su rezultati obznanjeni, odmah su na snagu stupile procedure karantene i testiranja, dodao je.

Nekoliko sati prije početka skupa u subotu navečer Trumpov tim je objavio da je šest članova pozitivno na koronavirus.

Organizacija tog skupa, prvog od ožujka, izazvala je žestoku polemiku u javnosti jer je dosta ljudi izrazilo zabrinutost zbog zdravstvenih posljedica i nepoštivanja pravila o socijalnom distanciranju.

Trump planira zamrznuti izdavanje "zelenih karti" stranim radnicima

Američki predsjednik planira zamrznuti izdavanje "zelenih karti" i nekih vrsta radnih viza do 2021. u ime borbe protiv nezasposlenosti iako je to potez kojem se žestoko protive poslovni krugovi, doznaje agencija Reuters pozivajući se na izvore u vladi.

Suočen s gubitkom milijuna radnih mjesta kao posljedicom karantene uvedene zbog pandemije koronavirusa, Trump je prije dva mjeseca odlučio suspendirati na 60 dana izdavanje "zelenih karti" ne dirajući, međutim, vize za privremene radnike.

Novi dekret kojeg će Trump potpisati tijekom dana produljit će tu "pauzu" do 31. prosinca i obuhvatit će više tipova radnih viza među kojima i vize tipa H1-B koje se koriste u sektoru visoke tehnologije, zatim vize tipa H2B rezervirane za slabo kvalificirane radnike, uz iznimku radnika u prehrambenoj industriji, vize tipa J namijenjene uglavnom za studente istraživače  te vize namijenjene za radnike koji se premještaju unutar tvrtki.

Poslovni krugovi, posebice velike tehnološke tvrtke i Američka gospodarska komora, protive se tom potezu i tvrde da će suspenzija viza zakočiti oporavak ekonomije od štete koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Efekt ove mjere će u prvo vrijeme biti ograničen jer su američki konzulati diljem svijeta zatvoreni za rutinsko izdavanje viza. Također, kako se doznaje iz ministarstva domovinske sigurnosti, ova mjera neće se odnositi na one strane državljane koji već imaju vizu za boravak u SAD-u.

Suspenzija izdavanja viza za strane radnike otvorit će 525.000 radnih mjesta za američke radnike, dodaju izvori u vladi napominjući da je cilj ove mjere "vraćanje Amerikanaca na posao što je moguće prije."

Osim suspenzije izdavanja viza, Trumpova administracija će poduzeti neke druge poteze kako bi postrožila izdavanje radnih dozvola.

Administracija planira preraditi program za izdavanje viza H-1B tako da bi se 85.000 viza, koliko ih se izdaje svake godine, bilo raspodiljeno za dobro plaćena radna mjesta umjesto dosadašnjeg sistema lutrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!