Još jedan konzervativni zastupnik šalje pismo o nepovjerenju Johnsonu

02.02.2022.

14:00

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tobias Ellwood

Tobias Ellwood

Foto: Henry Nicholls/File Photo / REUTERS

Britanski konzervativni zastupnik Tobias Ellwood najavio je da će u srijedu poslati pismo o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu, kazavši kako takozvana afera "partygate" odvraća pozornost vladi u vremenu međunarodne krize.

Johnsona se poziva da odstupi s funkcije nakon tjedana u kojima izlaze izvješća o proslavama njega i drugih vladajućih u Downing Streetu tijekom strogog 'lockdowna' za ostatak stanovništva.

Ellwood je posljednji član Johnsonove Konzervativne stranke koji je najavio slanje pisma o nepovjerenju.

Vrijeme je da riješimo ovo pa da se stranka može vratiti vladanju i da, podnijet ću svoje pismo danas Odboru 1922., rekao je konzervativac, referirajući se na zastupnike koji nemaju funkciju u vladi.

Glasanje o povjerenju može se sazvati ako pisma pošalje 15 posto od ukupno 359 konzervativaca u parlamentu njih 54.

Broj pisama poslanih Odboru je povjerljiv, no već je pet zastupnika obznanilo da je to učinilo, a dio drugih je javno pozvao na Johnsonovu ostavku, javlja Sky News.

Telegraph je još sredinom prošlog mjeseca, prije no što je u javnost izašlo još informacija o Johnsonovim proslavama, pisao kako je poslano jedanaest pisama o nepovjerenju.

Ellwood je u srijedu rekao da ti skandali odvraćaju pozornost od britanskog odgovora na važnija pitanja, poput krize u Ukrajini.

Vjerujem da je vrijeme da se premijer uhvati u koštac s tim. On bi sam trebao sazvati glasanje o povjerenju umjesto da čeka neizbježnih 54 pisama, zaključio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!