Još jedan nagli zaokret u politici Liz Truss - porezi će porasti

15.10.2022.

22:33

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT

Liz Truss

Liz Truss

Foto: Daniel Leal / Pool via REUTERS

Novi britanski ministar financija Jeremy Hunt postupit će upravo suprotno od onoga što su najavljivali premijerka Liz Truss i smijenjeni Kwasi Kwarteng. To je još jedan nagli zaokret u politici Liz Truss - porezi će porasti!  

    

video thumb

- Nećemo moći smanjiti poreze onoliko brzo koliko smo htjeli, a neki će morati porasti. To je vrlo teška poruka, ali mislim da moramo biti iskreni s ljudima jer ako želimo zadržati porast kamatnih stopa što je moguće manjim, moramo tržištima dati sigurnost da možemo financirati svaki plan do posljednjeg penija, rekao je Hunt.


Novi ministar poručio je da su pred novom britanskom vladom - "teške odluke".


- Ideja o smanjivanju najviše stope poreza, u razdoblju kada od svih tražimo dodatna odricanja i žrtvu, potpuno je pogrešna, rekao je.


Na hitno sazvanoj konferenciji za novinare Truss je rekla da će se stopa korporativnog poreza povećati, a samo dva tjedna prije planirala je smanjiti poreznu stopu najbogatijima. Kao i tada, ponovno je poručila da ju je stranka izabrala kako bi ostvarila "rast britanskog gospodarstva, visoke plaće i niske poreze".  


- Hunt je jedan od najiskusnijih i najcjenjenijih vladinih ministara, koji dijeli moja uvjerenja i ambicije vezano za našu zemlju. On će do kraja mjeseca donijeti srednjoročni fiskalni plan koji će potaknuti našu misiju da idemo prema rastu, uključujući napredovanje reformi koje se provode radi učinkovite opskrbe energijom, rekla je Truss.


Dio Britanaca izborom Hunta za ministra financija baš i nije previše oduševljen, a ponovno se čuju zahtjevi za premijerkinu ostavku. 


Hunt bi trebao objaviti vladine srednjoročne proračunske planove 31. listopada, a ključni test njegove sposobnosti bit će, tvrde britanski financijski stručnjaci - uvjeriti ulagače da britanska ekonomska politika ponovno može biti vjerodostojna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!