15:29 / 01.04.2020.

Autor: Miljenko Karačić/M.Š./Hina

Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja pozitivno na koronavirus

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja zaraženo je koronavirusom, a situacija je alarmantna u toj općini zbog velikog broja kontakata, objavljeno je u srijedu u Mostaru.
Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja zaraženo je koronavirusom, a situacija je alarmantna u toj općini zbog velikog broja kontakata, objavljeno je u srijedu u Mostaru. 

- U Čitluku su sve zaražene časne sestre. Očekujem da će velika većina njih u samostanu biti zaražena. Pružit ćemo im sve što je moguće kako bismo im pomogli, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Nermin Avdić

Objasnio je da je svih pet testiranih časnih sestara bilo pozitivno na COVID-19. Dodao je da još šest časnih sestara ima temperaturu i simptome koji bi mogli upućivati na zarazu koronavirusom. Jedna se časna sestra nalazi u bolnici u Mostaru i u teškom je stanju. 

- U Čitluku je stanje alarmantno. Imali smo golem broj kontakata sa zaraženima, objasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Pri tome je pozvao sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima da se jave liječnicima i ostanu u izolaciji kako se ne bi stvarali novi slučajevi zaraze i lokalnog prijenosa. 

Vlasti u toj županiji još su jučer uvele karantenu u samostanu časnih sestara u mjestu Miletini, kao i u "Majčinom selu", domu za nezbrinutu djecu, u kojem je 50-ak štićenika.  

Tamo su upućene i medicinske ekipe te timovi koji će dezinficirati cijeli centar za djecu. Zajedno s njima u izolaciji su svećenici iz župnog ureda u Međugorju. 

Liječnici smatraju da je koronavirusom bila zaražena redovnica koja je boravila u Italiji te je virus prenijela na druge redovnice. 

U Hercegovini je u srijedu registriran još jedan slučaj povezan sa zarazom iz samostana časnih sestara. Riječ je o muškarcu s područja Širokog Brijega.

U posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanske županije i Županije zapadnohercegovačke koronavirusom je zaraženo još 11 osoba.

Ukupno su zaražene 82 osobe, a četiri su preminule.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!