Još se ne zna pobjednik izbora u Nigeriji, neki već pozivaju na nove

28.02.2023.

23:48

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik 3 HTV-a/IMS/HRT/D.S.

Iščekivanje rezultata izbora u Nigeriji

Iščekivanje rezultata izbora u Nigeriji

Foto: James Oatway / REUTERS

Još nema konačnih rezultata predsjedničkih izbora koji su održani u subotu u Nigeriji, najvećoj ekonomskoj sili i najmnogoljudnijoj zemlji u Africi. Zapad sa strepnjom očekuje tko će biti novi predsjednik jer Nigerija ima golem utjecaj na pozicioniranje Afričke unije u međunarodnim pitanjima.

Još se ne zna pobjednik izbora, a dvije od tri glavne političke stranke već pozivaju na nove. Smatraju da su rezultati prema kojima vodi kandidat vladajuće stranke Bola Tinubu krivotvoreni.


- Može se vidjeti da su rezultati promijenjeni. Imamo evidenciju o tome gdje se izbori nisu održali, a rezultati su već bili pripremljeni, rekao je Dino Melaye, predstavnik Narodne demokratske stranke.


S obzirom na to da Nigerija ima povijest namještanja izbora, mladi diljem zemlje nakon zatvaranja birališta ostali su budni i mobitelima osvjetljavali prebrojavanje listića. 


- Velik je odaziv mladih i inzistirali su da ostanu. Već to što su izašli na izbore i što su ih voljni braniti, budi nadu u novu Nigeriju, smatra Edokwe Enechi, državna službenica.


Unatoč pritužbama, izborni centar nastavio je objavljivati rezultate. Nakon što su obrađene u 23 od ukupno 36 država, iza kandidata vladajućeg Kongresa naprednjaka, kandidat je najveće oporbene stranke Atiku Abubakar. Taj dvojac dio je političke elite.


- Nismo jedina zemlja pogođena gospodarskom krizom, ona se širi cijelim svijetom. Samo moramo ponovno pokrenuti sustav i vratiti vjeru da smo na putu oporavka, izjavio je Bola Tinubu, kandidat vladajuće stranke.


- Ovaj izborni proces vjerodostojniji je od prethodnih i mislim kako je dobro da sa svakim izbornim ciklusom napredujemo, kaže Atiku Abubakar, kandidat najveće oporbene stranke.


Peter Obi
, kojem su davali šanse za pobjedu zbog podrške mladih birača, na trećem je mjestu.


- Ovo su vrlo, vrlo, vrlo važni izbori. Jeste li čuli koliko sam puta rekao vrlo? Ovo su egzistencijalni izbori. Ovo su veoma teška vremena i potreban nam je hitan zaokret, ističe Peter Obi, kandidat Laburističke stranke.


Iako je među najvećim proizvođačima nafte, s BDP-om većim od svih ostalih zemalja zapadne Afrike zajedno, Nigerija se bori sa stopom nezaposlenosti od 33% i stopom siromaštva od 40%. Novi predsjednik morat će se usto suočiti s islamističkim pobunjenicima na sjeveroistoku, sveprisutnim oružanim nasiljem, krađom nafte, kriminalom. 


- Sretan sam što sam mogao dati svoj glas na ovim izborima bez ikakve borbe. Zahvalan sam što su prošli mirno. Stigao sam, mirno stajao s drugima u redu i kad je došao red na mene, dao sam svoj glas, rekao je Anaedum John. 


Ovi su izbori važni i prvi na kojima nijedan kandidat nije bio član vojne diktature koja je vladala Nigerijom prije 2000., što pokazuje, smatraju analitičari, da je zemlja spremna za iskorak prema pravoj demokraciji.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!