Štimac: Rat postaje sve brutalniji, zabrinjavajući za ostatak Europe

13.06.2023.

10:10

Autor: HRT/A.S.

Josip Štimac

Josip Štimac

Foto: HTV / HRT

Najveće zračni manevri od osnivanja NATO-a počeli su na nebu iznad Njemačke koja je uz Američke generale koordinator okupljanja borbenih zračnih snaga „Sjeverno Atlantskog Saveza" koji je za ovu priliku okupio 25 od 31 zemlje članice. Posve je jasno kako su ove zračne vježbe poruka Putinu da je NATO spreman odgovoriti na bilo kakvu Rusku ekspanziju rata u Ukrajini na ostali prostor Europe. Naime vojne vježbe počele su nekoliko dana nakon početka Ukrajinske protuofenzive na Istoku zemlje. O ovoj temi je razgovarao umirovljeni general bojnika u mirovini i bivši zapovjednik u HRZ-u Josip Štimac. 

Na pitanje kakvu NATO poruku u ovom trenutku šalje Vladimiru Putinu, Štimac odgovara da se želi pokazati da NATO savez nije debatni klub te da je ovo jedna od najvećih vježbi od osnivanja Saveza koja se događa.

Kazao je da su ove vježbe već bile uobičajene, ali da će ovoga puta ipak biti malo izraženije. 

Zone letova zbog aktivnosti borbenih zrakoplova zatvarat će se za civilni zračni promet. Na pitanje koliko je to ozbiljan korak, Štimac odgovara da to sigurno nije ugodno za civilni zračni promet. 

- To nije ni ugodno za turiste koji putuju. Njihovi civilni kontroli leta u stalnom su kontaktu s vojnim kontrolorima leta, objasnio je.

Štimac je dodao da su sve zadaće koje će se izvršavati biti na operativnoj i taktičnoj razini te vrlo ozbiljne. 

- Ostvarivanje prevlasti u zračnom prostoru, presretanje neprijateljskih aviona kao i projektila, to je sigurno nešto što je ozbiljno i što sigurno daje jedan pečat ovoj vježbi koja će pokazati snagu i jedinstvo ovoga NATO-a, istaknuo je.

Dodao je da će Njemačka ovoga puta voditi te vježbe te će s time pokazati da ima sposobnost i kapacitete za planiranje, rukovođenje i izvršenje te vježbe. 

- Ona će biti domaćin i logističar. Normalna stvar da će to biti od borbenih aviona koji su bombarderi ili lovci bombarderi, presretači te da će to biti jaka borba u elektroničnom djelovanju. Gdje će se otkrivati i podmornice i površinski brodovi jer napad ne može uvijek doći s kopna, već i s mora, kazao je Štimac.

Izjavio je da će sigurno i ruski avioni i njihova sredstva za elektronska djelovanja biti uključena i da će pratiti vježbe. 

Ukrajinska protuofenziva

Istaknuo je da su Rusi, a i Ukrajinci ne žale svoje ljude.

- Pogotovo Ukrajinci, oni su spremni za sve, oni brane svoju domovinu. Rusi nikada nisu računali koliki je to gubitak među ljudima, tako da rat postaje sve brutalniji i zapravo zabrinjavajući za ostatak Europe.

Na pitanje zašto nemamo neke pregovore u budućnosti, Štimac kaže da se ciljevi Putina i Zelenskog razlikuju.

- Niti će biti odstupanja od ruske,niti ukrajinske snage, odnosno od partnera koji podržavaju Ukrajinu. To će biti dugotrajan, mukotrpan rat, rekao je. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!