12:46 / 16.03.2020.

Autor: I.D./IMS/HRT

Jovanović: Broj zaraženih u Rimu još nije drastičan

-

-

Foto: - / -

Odlazak na posao i onaj ritam života koji smo imali, to nedostaje, ali se privikavamo, kazala je Jovanović.
Italija je i dalje europsko žarište koronavirusa. Brojke su neumoljive i rekordne. Više od 3 500 novozaraženih, više od 24 700 osoba muku muči s koronavirusom, a broj umrlih penje se pa  bi tijekom dana mogao doći i do 400 umrlih (u samo jednom danu).

Iz Rima se u Studio 4 uključila umirovljenica Olivera Jovanović.

- Broj raste, ali ne onako kao na sjeveru. U Rimu su pripremili pet bolnica, tako da se čeka. Mislim da je dosta pomogla ova restriktivna mjera ne izlaženja iz kuće. Broj zaraženih u Rimu još nije drastičan, a nadamo se i da neće biti. Čekamo sada ovaj tjedan koji je jako bitan, ovi koji su pokupili negdje virus da vidimo hoće li se to ispoljiti ili ne, ali stanje u Rimu je za sada još uvijek pod kontrolom.

Što se tiče pražnjenja polica u trgovinama, Jovanović kaže da je u Rimu i tu sve pod kontrolom.

- U samoposluge ulazimo jedan po jedan ili po dvoje i to s rukavicama i maskama. Red se čeka oko 2 metra jedno ispred drugog. Ima svega na policama, ne nedostaje ničega. Rekli su nam i da neće ničega nedostajati, da se ne opterećujemo. Samo u zoni možemo izaći u supermarkete, jer se moramo potpisati i reći kamo idemo, tako da nam je dozvoljeno da se samo u našoj zoni snabdijevamo namirnicama.

Osim kafića i restorana, i dalje ne rade niti frizeri, kozmetičari. Jučer je javljeno da su svim privatnicima krediti zamrznuti i neka plaćanja, čak i struja i plin, tako da sigurno dva, tri mjeseca neće biti oduzimanja s plaća. Funkcioniraju i pošte i banke, ali samo 2 do 3 sata dnevno, kazala je Jovanović.

Škole su s učenicima povezane online pa tako održavaju nastavu.

- Djeca ne izlaze. Jako je tužno, ali je dobro, jer jedino ovako možemo spriječiti širenje koronavirusa. Tako su nam rekli i svi se moramo toga pridržavati.

Što se tiče onoga što im u samoizolaciji najviše nedostaje, Jovanović je kazala:

- Druženje. Odlazak na posao i onaj ritam života koji smo imali, to nedostaje, ali se privikavamo. Nalazimo se u kući, obitelj upoznajete više nego što ste imali prilike, tako da - snalazimo se.

Cijeli razgovor poslušajte u videu.


-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!