22:10 / 19.06.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Juneteenth ove godine ima posebnu važnost

-

-

Foto: - / -

Prošlo je 155 godina otkad je Afroamerikancima, koji su bili robovi u Teksasu, rečeno da su slobodni.
Prošlo je 155 godina otkad je Afroamerikancima, koji su bili robovi u Teksasu, rečeno da su slobodni. I od tada se 19. lipnja obilježava kao Juneteenth, odnosno Dan ukidanja ropstva. No, tek je ove godine više ljudi na to obratilo pozornost. Nakon brojnih prosvjeda protiv policijske brutalnosti, ovaj dan ove godine ima posebnu važnost.

U samo predvečerje Juneteentha, osoblje američkog Kongresa sa zidova na washingtonskom Capitol Hillu na kojem vise portreti najzaslužnijih Amerikanaca u povijesti političkog života nacije, po nalogu predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi uklanja portrete četiri njezina prethodnika. Bili su predsjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa u doba Konfederacije. 

- U posvećenim dvoranama ove demokracije, ovom hramu demokracije, nema mjesta za spomen na ljude koji su utjelovljavali nasilnu netrpeljivost i groteskni rasizam Konfederacije, govori Nancy Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Juneteenth, jedan od najstarijih američkih praznika koji slavi okončanje više od dva stoljeća ropstva u "novom svijetu" - Sjedinjenim Državama, obilježava se još od 19. lipnja 1865., ali još uvijek nije službeni nacionalni praznik. Mnogi ga zato nazivaju "crni 4. srpnja." Osim što mu je naziv kombinacija riječi lipanj i 19.,  Juneteenth je poznat i kao Dan emancipacije i Dan slobode. Naime, 16. američki predsjednik Abraham Lincoln izdao je Proglas o emancipaciji još 1863. njime su formalno oslobođeni svi robovi, više od dvije godine prije službenog datuma okončanja ropstva. Ali trebao je završiti Američki građanski rat, da bi to postala realnost.

- Ovo nije hollywoodski show. Ovo nije još samo jedan dan kada se igramo. A ako ne uspijemo, a znamo da je rasizam duboko ukorijenjen u DNK američkoga iskustva pa ako ne promijenimo način na koji američki mozak razmišlja, ako ga ne prespojimo, baš kao i sve vladine sustave, onda smo samo prošli kroz frivolnu vježbu te se pitam hoćemo li to dopustiti, pita se Eric Adams, predsjednik njujorške općine Brooklyn.

Ni danas, više od desetljeća nakon što je Amerika dobila prvog predsjednika Afroamerikanca, Juneteenth, nije federalni praznik. Priznaje ga samo 46 od 50 saveznih država. 

- Danas ću potpisati izvršni nalog, tu mi je olovka, koje će priznati 19. lipnja kao praznik za državne službenike, a sljedeće godine predloži ću i zakon koje će ga učiniti službenim državnim praznikom, kaže Andrew Cuomo, guverner američke savezne države New York.

Za mnoge velike kompanije, Apple, Twitter, Nike, Juneteenth već je plaćeni praznik. Amerike čiji se demokratski predsjednik Bill Clinton tijekom putovanja u Afriku 1998. ispričao za robovlasništvo, ali koja je u samo 3 tjedna 2020. na brutalan način ubojstvima policajaca bijelaca izgubila dva Afroamerikanca pa sada na ulicama prosvjeduje jer "Životi crnaca vrijede" -  ne i za državu SAD!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!