Južna Afrika: Cjepiva i ranija zaraza doprinose blažim oboljenjima od omikrona

11:24 / 17.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Sumaya Hisham / REUTERS

Južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je u petak da vlada vjeruje da cjepiva i prethodno preboljenje covida-19 doprinose blažim oboljenjima od omikron varijante.

Rani izvještaji ukazuju da omikron varijanta, koja je pokrenula četvrti val zaraza u kojemu je ta zemlja potvrdila rekordan broj novih slučajeva ranije ovog tjedna, uzrokuje blaža oboljenja od prethodnih varijanti u Južnoj Africi. No znanstvenici upozoravaju da je još rano za donositi čvrste zaključke.

- Vjerujemo da omikron nije nužno manje opasan, ali (...) pokrivenost cijepljenja i prirodni imunitet ljudi koji su već bili u kontaktu s virusom doprinose zaštiti, rekao je ministar zdravstva Joe Phaahla na konferenciji za medije.

- Zato vidimo blaža oboljenja, rekao je.

Južna Afrika cijepila je 44 posto odraslog stanovništva s barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, više od drugih afričkih zemalja, ali nije ispunjen vladin cilj cijepljenja za ovu godinu. No cijepljeno je više od 60 posto stanovnika iznad 50 godina.Michelle Groome iz južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti rekla je na istoj konferenciji za medije da je blago porastao broj hospitaliziranih i umrlih s covidom-19.

- Primjećuje se blagi porast umrlih na nacionalnoj razini, ali to je ponovno puno niže čak i od onoga što smo vidjeli između drugog i trećeg vala", rekla je Groome.

Phaahla je rekao da prvi podaci ukazuju da su zaraze dosegle vrhunac u najnaseljenijoj provinciji Gauteng. Dodao je da će ministarstvo zdravlja idući tjedan izvijestiti južnoafrički Stožer za koronavirus o eventualnoj prilagodbi ograničenja protiv covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!