Zasad nema znakova razvoja težih oblika COVID-a uzrokovanog omikronom

09:03 / 11.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Južnoafrički znanstvenici objavili su u subotu da još nema znakova da omikron-varijanta koronavirusa uzrokuje težu bolest.

Južna Afrika upozorila je svijet na omikron krajem prošlog mjeseca, potaknuvši uzbunu da bi visoko mutirana varijanta mogla izazvati novo širenje infekcije u svijetu.

Bolnički podaci pokazuju da broj primljenih osoba sa simptomima bolesti COVID-19 sada naglo raste u više od pola od devet pokrajina u zemlji, ali broj smrtnih slučajeva ne raste tako dramatično. Pokazatelji kao što je prosječna duljina boravka u bolnici ohrabrujući su.

Iako znanstvenici kažu da je potrebno više vremena da se dođe do konačnog zaključka, ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da su znakovi koji govore o težini bolesti dobri.

- Iako broj hospitalizacija raste, preliminarni podaci sugeriraju da je to isključivo zbog većeg broja zaraženih, a ne zbog težine oboljenja od omikrona, rekao je.

U zadnjih nekoliko dana, u epidemiji u cijeloj zemlji sada povezanoj s varijantom omikron zaraženo je oko 20.000 ljudi dnevno, s 19.018 novih slučajeva COVID-a u četvrtak, prema podacima Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, ali samo je 20 novih smrtnih slučajeva.

Epidemija još nije dosegnula vrhunac od više od 26.000 dnevnih slučajeva, koliko je zabilježeno tijekom trećeg vala potaknutog varijantom delta.

Južna Afrika u potpunosti je cijepila samo oko 38% odraslih, više nego u mnogim drugim afričkim zemljama, ali znatno manje od vladina cilja na kraju godine.

Mala studija južnoafričkog istraživačkog instituta ovog je tjedna sugerirala da bi omikron mogao djelomično izbjeći zaštitu od dvije doze cjepiva Pfizer, ali tvrtka i njezin partner, BioNTech, kažu da trostruka doza njihova cjepiva može neutralizirati omikron u laboratoriju.

Glenda Gray, predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja, rekla je da je među primljenima u bolnice u Južnoj Africi bilo mnogo više necijepljenih, i smatra to dokazom da Pfizerovo cjepivo i dalje štiti.

- Vidimo da je ovo cjepivo i dalje učinkovito. Možda je malo smanjena učinkovitost, ali vidimo da učinkovitost postoji u pogledu rizika za hospitalizaciju i to je vrlo ohrabrujuće, rekla je.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, od COVID-a u SAD-u obolijevaju i osobe koje su primile booster dozu cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!