Južna Afrika se oprašta od heroja borbe protiv apartheida Desmonda Tutua

07:48 / 01.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Južna Afrika se oprašta od Desmonda Tutua

Južna Afrika se oprašta od Desmonda Tutua

Foto: Sumaya Hisham / REUTERS

Južna Afrika oprašta se od Desmonda Tutua, nobelovca kojeg su štovali kao nacionalnu moralnu savjest, koji će biti ispraćen danas na posljednji počinak u Cape Townu. 

Liturgija za bivšeg anglikanskog nadbiskupa Cape Towna održat će se u katedrali Svetog Jurja u 10 sati (9 sati po srednjoeuropskom vremenu) i emitirat će se na južnoafričkoj državnoj televiziji. Njegov pepeo bit će pokopan u mauzoleju unutar katedrale.

Južnoafrički heroj borbe protiv apartheida i globalni aktivist za ljudska prava umro je u nedjelju u dobi od 90 godina. Bio je poznat po borbi za rasnu pravdu i prava LGBT populacije, a njegova smrt izazvala je val odavanja počasti iz cijelog svijeta.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, upravo je sa stepenica katedrale Svetog Jurja u Cape Townu predvodio brojne kampanje i marševe i držao govore protiv tiranije bjelačke manjine, zbog čega su ga i crnci i bijelci štovali kao nacionalnu moralnu savjest.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!