Južna Afrika se osjeća "kažnjenom" zbog svoje transparentnosti o omikronu

27.11.2021.

21:45

Autor: B.A./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Eva Plevier / REUTERS

Južna Afrika, čiji su državljani postali persona non grata posvuda u svijetu nakon detekcije nove zabrinjavajuće varijante COVID-a nazvane omikron, osjeća se nepravedno "kažnjenom" umjesto da primi pohvale jer su njezini znanstvenici otkrili novi soj i brzo oglasili uzbunu.

Vlada upozorava da je stigmatizirana jer je donijela loše vijesti, a brojni južnoafrički korisnici interneta izražavaju ogorčenje i zabrinutost. 


Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njezina naprednog sekvenciranja genoma i njezine sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona.


- Znanstvena izvrsnost treba biti pohvaljena, a ne kažnjena, inzistirala je vlada u priopćenju.


- Nove varijante su otkrivene u drugim zemljama. Niti jedan od tih slučajeva nema nikakve veze s Južnom Afrikom.


Treba primijetiti da je reakcija prema tim državama bila radikalno drugačija od reakcije na slučajeve u Južnoj Africi, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. 


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je preporučila da se ne uvode ograničenja putovanja zbog nove varijante, ali ta preporuka nije imalo većeg učinka.

 

Južnoafrički ministar zdravstva je u petak navečer, dan nakon otkrića nove varijante pod njegovim vodstvom, osudio Pavlovljev refleks i "drakonsku reakciju", kao i "paniku" brojnih zemalja koje su odmah zatvorile svoje granice, prije nego što su doznale više o njegovoj opasnosti. 


- Neki čelnici traže žrtvene jarce za rješenje svjetskog problema, upozorio je Joe Phaahla.


Znanstveno neutemeljeno


Pretoria strahuje od utjecaja tih zatvaranja na "obitelji, putovanja, turizam i poduzeća" i ističe da bi takvo ponašanje moglo imati negativan učinak jer će odvratiti druge zemlje od prijavljivanja otkrića sljedećih varijanti iz straha da će biti sankcionirane.


- Ponekad smo kažnjeni jer smo transparentni i brzo radimo, požalio se glavni južnoafrički virolog Tulio de Oliveira čija je ekipa otkrila tu varijantu.


Prema brazilskom znanstveniku, zabrane putovanja znanstveno nemaju puno smisla u borbi protiv COVID-a.


De Oliveira je podsjetio da je Washington takvu zabranu putovanja nametnuo Kini početkom pandemije, da bi zatim upravo Sjedinjene Države imale najveći broj zaraza. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!