08:46 / 18.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Južna Australija zbog 22 slučaja zaraze uvodi strogu karantenu

Foto: AAP Image/Kelly Barnes via REUTERS

Foto: AAP Image/Kelly Barnes via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Australija, nacija od oko 25 milijuna ljudi, od početka pandemije zabilježila je tek nešto iznad 27.700 slučajeva zaraze koronavirusom.
Nakon sedam mjeseci bez lokalne transmisije, iznenadna pojava Covida-19 u Južnoj Australiji, dovela je do zemljina ulaska u strogu šestodnevnu karantenu, kako bi se virus stavio pod kontrolu, najavio je premijer Steven Marshall.

➡️ Sve o koronavirusu

Zemlja u kojoj živi oko 1.7 milijuna stanovnika, zabilježila je dva nova slučaja zareze Covidom-19, zbog čega je broj potvrđenih slučajeva porastao na 22. Sve zaraze povezane su s epicentrom na sjeveru glavnog grada Adelaidea.

Od ponoći, u zemlji će stati život, a lokali, restorani brze hrane i sveučilišta će se zatvoriti.

Gdje god da se stanovnici Južne Australije zateknu kad restrikcije stupe na snagu, tamo moraju ostati šest dana.

Stanovnicima neće biti dopušteno da napuštaju svoje domove zbog tjelovježbe, a samo će jedna osoba iz kućanstva smjeti jednom dnevno otići u trgovinu po namirnice. Izvan domova bit će obavezno nošenje maski.

Smith je upozorio da se u trgovinama namirnice panično ne kupuju te da će policija biti u pripravnosti. Vlasti će djelovati ako dođe do bilo kakvih nereda, rekao je. Škole i vrtići bit će otvoreni samo nužnim radnicima. Bit će zabranjena regionalna putovanja, vjenčanja i pogrebi.

U ponedjeljak, broj slučajeva u Južnoj Australiji skočio je s tri na 17 preko noći, zbog čega su gotovo sve druge savezne države i teritoriji odmah zatvorili svoje unutarnje granice prema novom "epicentru" u zemlji.

Vjeruje se da je do zaraze u Adelaideu došlo kad je virus svojim članovima obitelji prenio radnik zaposlen u hotelu predviđenom za karantenu.

Druga najnaseljenija savezna država Victoria, tek je nedavno izišla iz jedne od najdužih i najtežih karantena u svijetu. 4.9 milijuna stanovnika glavnog grada Melbournea 112 dana su se pridržavali politike "ostanimo kod kuće".
Danas, 19. dan zaredom Victoria nije zabilježila niti jedan slučaj Covida-19.

Australija, nacija od oko 25 milijuna ljudi, od početka pandemije zabilježila je tek nešto iznad 27.700 slučajeva zaraze koronavirusom - što je značajno manji broj zaraženih po glavi stanovnika od većine razvijenih zemalja. Zemlja kombinira karantenu s rigoroznim testiranjem i praćenjem kontakata kako bi suzbila virus. Široke restrikcije Južne Australije bit će zasad najbrža i najstroža karantena uvedena u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!