14:24 / 10.04.2020.

Autor: Hina

Južna Koreja: 91 "izliječen" pacijent ponovno pozitivan na koronavirus

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Južna Koreja je u petak izvijestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od veljače kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno.
Južnokorejski dužnosnici u petak su izvijestili kako je više od 90 pacijenata za koje se vjerovalo da su ozdravili ponovno pozitivno na koronavirus.

- Južna Koreja: najmanji dnevni rast epidemije u sedam tjedana

Jeong Eun-kyeong
, direktorica korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća vjerojatnost da je virus reaktiviran nego da su pacijenti ponovno zaraženi.

Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u tijeku.

Međunarodna zajednica istražuje mogu li se oni koji su preboljeli koronavirus ponovno zaraziti. Države se nadaju da oni koji prebole bolest razviju imunitet koji će spriječiti ponovno izbijanje pandemije.

Govoreći o 91 pacijentu u Južnoj Koreji, koja broji 7 tisuća ozdravljenih, Kim Woo-joo, profesor zaraznih bolesti sa sveučilišne bolnice Guro, ističe da je to samo početak i da će ta brojka rasti. I Kim smatra kako je veća vjerojatnost da se pacijentima bolest vratila, a ne da su se ponovno zarazili.

Drugi stručnjaci tvrde  kako bi krivci mogli biti i neispravni testovi, kao i da ostaci virusa i dalje mogu biti u tijelima pacijenata, no da nisu zarazni i da ne predstavljaju opasnost za druge.

- Postoje različite interpretacije i mnoge varijable, rekao je Jung Ki-suck, profesor plućnih bolesti sa sveučilišne bolnice Hallym.

Vlada mora osmisliti odgovore za svaku od tih varijabli. Južna Koreja je u petak izvijestila o 27 novih slučajeva zaraze, što je najmanje od veljače kad je bilo i do 900 slučajeva dnevno.

Grad Daegu u kojem je izbila epidemija po prvi put od veljače nema niti jedan novi slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!