08:52 / 18.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Južna Koreja, Japan s novim rekordima, u Indiji gotovo 9 milijuna oboljelih

Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis

Foto: - / REUTERS

Južna Koreja i Japan zabilježili su nove rekorde u broju novooboljelih od koronavirusa, a broj zaraženih u Indiji približava se devet milijuna.
dijaJužna Koreja i Japan zabilježili su nove rekorde u broju novooboljelih od koronavirusa, a broj zaraženih u Indiji približava se devet milijuna, objavile su vlasti tih zemalja.

➡️ Sve o koronavirusu

U glavnom japanskom gradu Tokiju danas je postavljen novi dnevni rekord novooboljelih od 493 čime je premašen raniji rekord iz početka kolovoza.

Tokijske gradske vlasti razmatraju hoće li podići uzbunu zbog epidemije na najvišu od četiri razine.

- Tim za praćenje stanja u Tokiju prošlog je tjedna uočio početak brzog širenja zaraze, ozbiljno stanje koje zahtijeva iznimnu budnost, kazao je glasnogovornik gradske uprave Katsunobu Kato.

I Južna Koreja izvijestila je o novom rekordu od 313 novoobljelih što također nije bilo zabilježeno od kolovoza. Zbog toga su vlasti odmah uvele nove strože mjere koje uključuju zabrane okupljanja više od sto osoba, ograničen broj vjernika u crkvama i publike na sportskim događanjima.

Zemlja sada registrira pojave žarišta u uredima, zdravstvenim ustanovama i na malim okupljanjima zbog čega su vlasti odmah uvele nove strože mjere na području Seula upozoravajući na veću prijeteću krizu širenja bolesti po čitavoj zemlji.

Već pet dana zaredom potvrđeno je više od 200 slučajeva, a prvi put od kolovoza, kada je utvrđeno žarište na crkvenom okupljanju, broj je premašio 300, objavila je južnokorejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti.

- Zaraze sada izbijaju istodobno u svim dijelovima društva, za razliku od ranije kad se to događalo na jednom mjestu ili u jednoj skupini, upozorio je zamjenik ministra zdravlja Kang Do-tae.

Slučajevi na području Seula povezani su s teretanom, planinarskim društvom, tvornicom i obiteljskim okupljanjima. U zemlji je ukupno zaraženo 29.311 a umrlo je 496 osoba.

Indija je objavila da je s 38.617 novoboljelih od koronavirusa broj zaraženih u zemlji premašio 8,9 milijuna. Ta je južnoazijska država nakon SAD-a druga na svijetu po broju oboljelih od Covida-19. Od rujna se uočava trend usporavanja broja novoboljelih osoba. U zemlji su do sada umrle 130.993 osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!