Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji se pogoršava

15.02.2023.

08:07

Autor: HRT/V.G./Hina

Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji se pogoršava

Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji se pogoršava

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Prehrambena se kriza u Sjevernoj Koreji pogoršala, objavila je Južna Koreja u srijedu, a list izvješćuje da je Sjeverna Koreja srezala obroke svojim vojnicima prvi put u više od dva desetljeća.

Sjeverna Koreja zapravo je priznala ozbiljne nestašice hrane, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, pozivajući se na ovomjesečno izvješće sjevernokorejskih državnih medija o planovima za hitni sastanak vladajuće stranke o poljoprivredi.

- Čini se da se njezina situacija s hranom pogoršala, navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja proteklih je desetljeća patila od ozbiljne nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao rezultat prirodnih katastrofa kao što su poplave koje su naškodile žetvi.

Izolirana zemlja pod strogim je međunarodnim sankcijama zbog svojeg programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, a zadnjih godina njezina ograničena pogranična trgovina bila je gotovo ugušena samonametnutim restriktivnim mjerama radi sprečavanja koronavirusa.

Južnokorejski list DongA Ilbo objavio je u srijedu da je Sjeverna Koreja smanjila dnevne obroke hrane svojim vojnicima prvi put od 2000., pozivajući se na neidentificiranog višeg dužnosnika Južne Koreje.

Ministarstvo za ujedinjenje priopćilo je da ne može potvrditi detalje medijskih izvješća, ali ono i druge agencije prate situaciju.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA izvijestila je 6. veljače da je Radnička stranka Koreje sazvala sastanak središnjeg odbora za kraj veljače zbog "vrlo važne i hitne zadaće utvrđivanja ispravne strategije za razvoj poljoprivrede".

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje reklo je da je rijetkost da Sjeverna Koreja sazove takav poseban sastanak.

Prošli mjesec, američka promatračka skupina 38 North rekla je da je "dostupnost hrane u Sjevernoj Koreji vjerojatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe", pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kwon Young-se rekao je da bi nedavna sjevernokorejska medijska izvješća o pojavljivanju kćeri vođe Kim Jong Una na državnim dužnostima mogla biti usmjerena na poticanje jedinstva i učvršćivanje lojalnosti vladajućoj obitelji usred sve dubljih humanitarnih problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!