18:12 / 10.11.2020.

Autor: HRT

Južna Koreja objavila upozorenje na ptičju gripu, pojavila se i u drugim zemljama

Ilustracija (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

To je ozbiljna situacija jer virus može iz zemlje ptica selica različitim putovima dospjeti na farmu, navodi se u priopćenju ministra poljoprivrede Kim Hyeon-sooa.
Južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je potvrđen visokopatogeni soj H5N8 virusa ptičje gripe u uzorcima divljih ptica na središnjem zapadu zemlje i izdalo upozorenje na ptičju gripu.

Virus je otkriven u uzorcima divljih ptica prikupljenima prošli tjedan u Cheonan-siju, u pokrajini Chungcheongnam-dou, oko 80 km zapadno od glavnoga grada Seula, navodi ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo je priopćilo da je pojačalo mjere prevencije i izdalo upozorenje zbog visokopatogene ptičje gripe i povećanog rizika od širenja virusa.

- To je ozbiljna situacija jer virus može iz zemlje ptica selica različitim putovima dospjeti na farmu, navodi se u priopćenju ministra poljoprivrede Kim Hyeon-sooa i poziva na temeljitu provedbu karantenskih mjera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Nakon pojave ptičje gripe u utorak u Nizozemskoj zdravstveni djelatnici u toj zemlji naredili su klanje pilića.

Vlasti sjevernonjemačke pokrajine Schleswig-Holstein u utorak su naredile da se sva perad drži u zatvorenom nakon otkrića ptičje gripe na dvjema farmama u regiji.

Ptičja gripa tipa H5N8 potvrđena je u ponedjeljak na još jednoj farmi peradi u Schleswig-Holsteinu, nakon slučaja na drugoj farmi u toj saveznoj državi prošlog tjedna.

Bolest se brzo širi među divljim pticama u toj saveznoj državi, upozorilo je ministarstvo, a vlasti trenutačno istražuju razlog uginuća više od 3000 tamošnjih divljih ptica.

Velika Britanija naredila je uništavanje13.000 pilića na farmi na sjeverozapadu Engleske nakon što je ondje otkrila slučajeve zaraze.

Smatra se da je rizik od obolijevanja ljudi mali, ali u prošlim epidemijama peradi na farmi bili su potrebni opsežni programi klanja kako bi se to spriječilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!