Južna Koreja prekida vojni sporazum ako Sjeverna opet povrijedi njezin zračni prostor

04.01.2023.

09:20

Autor: Hina/HRT/R.S.

Obustava vojnog sporazuma

Obustava vojnog sporazuma

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da će razmotriti obustavu međukorejskoga vojnog sporazuma ako Sjeverna Koreja ponovno povrijedi zračni prostor njegove zemlje, objavila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na predsjednikov ured za tisak.


Yoon je to izjavio nakon što je obaviješten o protumjerama protiv sjevernokorejskih dronova koji su prešli u južnokorejski prostor prošli tjedan. Ujedno je pozvao na jačanje sposobnosti za "nadmoćni odgovor koji nadilazi proporcionalne razine", prenosi Yonhap.


Međukorejski odnosi napeti su desetljećima, no napetost se pojačala otkad je Yoon preuzeo dužnost u svibnju obećavajući oštriji stav prema Pjongjangu.


Yoon je kritizirao vojno postupanje u vezi s incidentom s dronovima, djelomično okrivljujući oslanjanje prethodne administracije na sporazum iz 2018. koji zabranjuje neprijateljske aktivnosti u pograničnim područjima.


Pozvao je vojsku da bude spremna za odmazdu.


Yoon je naredio ministru obrane da pokrene sveobuhvatnu postrojbu bespilotnih letjelica za višenamjenske misije, uključujući nadzor, izviđanje i elektroničko ratovanje, te da u godinu dana uspostavi sustav za masovnu proizvodnju malih bespilotnih letjelica koje je teško otkriti, prenosi Yonhap citirajući predsjednikovu glasnogovornicu Kim Eun-hye.


- Također je pozvao da se ove godine ubrza razvoj proizvodnje nevidljivih dronova te brže uspostavi sustav dronova ubojica, rekla je Kim, a prenosi Yonhap.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!